Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Familiesysteem van een adoptiekind: in gesprek met Hiwot

16 januari 2024

Ik heb het er in mijn podcast al vaker over gehad: het belang van het omarmen van alles en iedereen binnen jouw familiesysteem. Maar hoe zit dat met het familiesysteem van een adoptiekind, als je niet weet wie jouw ouders zijn?

In de podcastaflevering Ontdek de impact van adoptie voer ik een kwetsbaar gesprek met Hiwot. Hiwot – die in Nederland opgroeide met de naam Francien – komt uit Ethiopië, maar heeft zich altijd dusdanig aan Nederland aangepast, dat ze haar Ethiopische achtergrond onbewust heeft verloochend.

Wat voor invloed heeft dat op wie ze nu is, en haar relatie met haar dochter? Hoe zit het familiesysteem van een adoptiekind in elkaar? En (hoe) kan je je achtergrond omarmen als je jouw ouders nooit hebt gekend?

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

Even voorstellen: Hiwot Music

Onlangs was ik aanwezig bij een evenement van Rotterdam Rijker. Zij organiseren regelmatig inclusieve bijeenkomsten voor (young) professionals die graag de verbinding aangaan. Een aanrader als je net als ik in (de buurt van) Rotterdam woont.

Op het evenement trad Hiwot op. Ik werd zo geraakt door haar verhaal en haar prachtige nummer, dat ik haar naderhand vroeg of ze in mijn podcast te gast wilde zijn. Ik ben haar heel dankbaar dat ze daar zonder twijfel ja op zei. Een week later zitten we al bij mij aan de keukentafel in Rotterdam om deze podcast op te nemen.

The essence of life

Hiwot is als baby in Ethiopië te vondeling gelegd. Toen ze 1,5 jaar oud was, werd ze geadopteerd door een Nederlands stel en is ze naar Nederland gekomen. Haar adoptieouders geven haar de naam Francien.

Op haar 16e ging ze voor het eerst terug naar Ethiopië. ‘Ik wilde daar graag een reis maken, om te zien waar ik vandaan kom. We hadden een gids die ons in vier weken het land liet zien. Hij was geraakt door mijn verhaal en vertelde me dat hij iets aan me wilde geven. In de laatste week was het zover. Hij zei dat hij me graag een naam wilde geven: Hiwot. Hiwot betekent the essence of life. Een prachtige betekenis die ik sindsdien probeer uit te dragen.’

Hiwot gaat nu vol trots met deze nieuwe naam door het leven. En muziek is haar uitlaatklep. ‘Ik ben veel te rationeel. Muziek maken is wat dat betreft echt een uitkomst voor mij. Ik kan daarin mijn gevoelens en gedachten op een rij krijgen.’

Labels: adoptieouders en biologische ouders

Hiwot was zich toevallig net gaan verdiepen in systemen toen ik haar ontmoette. Ik had het in mijn vorige podcastaflevering nog over het belang van het volledig omarmen van jouw achtergrond. Maar hoe zit dat met het familiesysteem van een adoptiekind? Hoe sluit je jouw achtergrond volledig in als je niet weet wie je ouders zijn?

Want ondanks dat je adoptieouders jou alles geven, zijn ze nu eenmaal niet je ouders, hoe pijnlijk dat ook klinkt. ‘Dat vond ik vroeger altijd pijnlijk inderdaad. Er werd wel eens gevraagd: ‘Maar wie zijn dan je échte ouders?’, en dat vond ik een vervelende vraag. Net als dat ik ‘adoptieouders’ een vervelend label vond. ‘Het zijn gewoon mijn ouders’, zei ik altijd. Zij waren degenen die voor me zorgden en me altijd heel veel liefde hebben gegeven. En dat doen ze nog steeds.’

Ethiopische achtergrond ontdekken

Die instelling heeft er echter voor gezorgd dat Hiwot zich altijd (onbewust) heeft afgesloten van haar Ethiopische achtergrond. ‘Ik heb altijd heel erg mijn best gedaan om een ‘goede Nederlander’ te zijn. Om erbij te horen. Ik heb me dusdanig op mijn ouders hier in Nederland gestort, dat ik mijn achtergrond volledig links heb laten liggen.

Mijn lichaam geeft nu aan dat ik daar alsnog mee aan de slag mag. De ontdekkingstocht naar mijn Ethiopische achtergrond kan beginnen. Niet alleen rationeel, maar écht op zielsniveau. Ik kijk er onwijs naar uit om te ontdekken wat dit mij gaat brengen. Het voelt als een cadeautje.’

Hiwot heeft tot op heden geen idee wie haar ouders zijn. En of ze überhaupt nog leven. ‘Ik ben er inmiddels achter dat er een grote lichting adoptiekinderen is geweest die allemaal een soortgelijk verhaal hebben. Een aantal van hen zijn erachter gekomen dat ze helemaal geen vondeling waren, maar dat er iets anders is gebeurd. Dat maakt natuurlijk een gezond stukje hoop in mij los. Misschien lopen mijn ouders nog ergens rond en weet ik ze ooit te vinden.’

En daarin wordt Hiwot volledig gesteund door haar adoptieouders. ‘Als er iéts is dat ze mij zouden wensen, is het dat ik mijn ouders nog vind. En dat vind ik enorm sterk van ze.’

Het familiesysteem van een adoptiekind

Ook als Hiwot er nooit achter komt wie haar ouders zijn, heeft ze daar op een systemische manier ‘ja’ tegen te zeggen. ‘Dat is voor mij een hele mooie eye-opener geweest. Je kan een stukje genezing ontvangen, zonder dat iemand daar fysiek bij betrokken is. Natuurlijk roept dat bij mij ook nog vragen op, maar die ga ik graag aan.’

Inmiddels heeft de bijna 30-jarige Hiwot een dochter, Julia, van bijna 4 jaar. Toen zij werd geboren, zijn er dingen in Hiwot losgekomen waarvan ze niet wist dat ze in de weg zaten. De geboorte van Julia is eigenlijk Hiwots startschot geweest om langzaam haar achtergrond te erkennen en te ontdekken.

‘Hoe is het voor mijn dochter om een moeder te hebben die geadopteerd is? Hoe erg ik het ook vind, ik voel soms een bepaalde jaloezie naar haar. Zij weet wél wie haar moeder is. En dat jaloerse gevoel gaat dan ook snel weer weg, want ik ben daar bovenal heel blij mee. Ik houd zielsveel van mijn dochter en wil graag mijn achtergrond ontdekken en omarmen, zodat ik die ook aan háár kan doorgeven.’

Tips voor (het omgaan met) adoptiekinderen

Tot slot deelt Hiwot twee mooie tips.

Aan andere adoptiekinderen geeft ze het volgende mee. ‘Duik in het stukje waar je nu ‘nee’ tegen zegt. Blijf jezelf bevragen. Wat maakt dat ik niet compleet wil floreren als de individu hoe ik bestemd ben?’

En haar advies aan mensen die een adoptiekind in hun directe omgeving hebben, luidt: ‘Geef geen ongevraagd advies als het onderwerp adoptie aangesneden wordt, hoe goed dat ook bedoeld is. Vraag in plaats daarvan aan die persoon waar hij of zij behoefte aan heeft in zo’n gesprek. Wil diegene gewoon zijn hart luchten? Bied dan een luisterend oor, of een schouder.’

Een prachtige tip, die mij doet denken aan ‘Kun je een ander z’n lijden gunnen?‘. Probeer iemands pijn niet weg te nemen. Zorg er in plaats daarvan voor dat je er voor diegene bent, puur als steun.

Dankjewel lieve Hiwot, voor deze kwetsbare aflevering. En ik wens je heel veel geluk en succes in de ontdekking van jouw Ethiopische achtergrond.

Jouw patronen ontrafelen

Hiwot gaat met mijn online cursus aan de slag. Daarin kan je op jouw eigen tempo de diepte ingaan. Wil jij dat ook? Tot en met 15 januari 2024 bied ik deze aan voor maar €75 excl. btw. In vijf modules neem ik je mee op reis en vallen de puzzelstukjes langzaam op hun plek. Je gaat de eerste stappen zetten om jouw achtergrond volledig te omarmen.

Stuur me een mail of een bericht op Instagram als je daar vragen over hebt, of als je deze podcastaflevering beluisterd hebt en je ervaringen of bevindingen wilt delen. Altijd fijn om van je te horen!

Heb je de aflevering met Hiwot over het familiesysteem van een adoptiekind nog niet beluisterd? Dat kan hier.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts