Familieopstellingen

Zit je vast, merk je dat je steeds tegen dezelfde belemmeringen aanloopt of heb je de neiging om sommige problemen groter te maken dan ze eigenlijk zijn? Een familieopstelling kan uitkomst bieden.

Situaties die zich lenen voor een familieopstelling:

  • Ik trek gemakkelijk de verantwoordelijkheid naar me toe terwijl die niet van mij is
  • Ik heb snel een oordeel over alles en iedereen • Ik voel me schuldig als ik succesvol ben
  • Ik vind het moeilijk om nee te zeggen en om hulp te vragen
  • Wat ik ook doe, het lijkt nooit goed genoeg te zijn

Liefst richten we ons op de toekomst, maar de oorsprong van herhalende patronen ligt in het verleden. De meest effectieve manier om dat te veranderen, ligt bij het aanpakken bij de bron, met behulp van een familieopstelling. Een systemisch geschoolde coach kan jou daarbij helpen, zowel in een groep als 1-op-1.

Familieopstellingen: wat is dat?

Een opstelling geeft een driedimensionale kijk op de onderliggende patronen en onzichtbare loyaliteiten die te maken hebben met de vraag die jij inbrengt. Dat kan 1-op-1 met behulp van poppetjes of vloerankers, maar het kan ook in een groep. Dan nemen andere mensen de plek in van elementen die met jouw vraag te maken hebben: je (groot)ouders bijvoorbeeld, broers en zussen, het geloof, de eigen zaak of een erfenis. De manier waarop ze zich tot elkaar verhouden en hun lichaamstaal, geven een beeld van de onderlinge verbinding. Desgevraagd spreken de representanten uit wat ze ervaren op hun plek en wat er verandert wanneer er een beweging plaatsvindt. Een opstelling maakt het mogelijk om fysiek te ervaren waar er blokkades zitten, wat de impact is van verschillende oplossingsrichtingen en welke beweging verzwakkend of juist versterkend is voor het geheel.

Overigens hoeft jouw familie niet fysiek bij de opstelling aanwezig te zijn. Jij brengt jouw vraag in en de begeleider faciliteert het proces waarbij jij onderzoekt wat jouw onbewuste verbinding is met anderen.
Het faciliteren van familieopstellingen is een ambacht dat ik heb geleerd bij De School voor Psychodynamica. Vervolgens heb ik bij het Bert Hellinger Instituut Nederland de opleiding System Dynamics in Organisations gedaan waar ik mij verder heb bekwaamd in het begeleiden van organisatieopstellingen. Daarnaast heb ik vele workshops in binnen- en buitenland gevolgd om mijn kennis te verrijken.

'Als dat wat niet aan de orde mocht komen, aan de orde is gekomen, ontstaat er ruimte om alles aan de orde te laten komen’

- Fiona Cook in ‘Ontrafeld’

Familieopstellingen Rotterdam met Cookcoaching

Vaak is de oorsprong van een belemmerend patroon ontstaan in het familiesysteem en neem je dat mee naar andere systemen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw ouders niet in staat waren om hun dromen waar te maken; door vroeg overlijden, ziekte of andere oorzaken. Vanuit systemisch perspectief kan het een logische onbewuste reactie zijn dat jij óf heel hard gaat werken om het succes te boeken dat jouw ouders niet konden, óf dat jij je schuldig voelt iedere keer dat het je goed lijkt te gaan. Een patroon dat onbewust in de familie-omgeving is ontstaan, wordt dan meegenomen naar andere systemen. Pas wanneer jij je bewust wordt van deze dynamiek, kan je het patroon doorbreken.

Dat proces kan ik faciliteren. Ik werk van huis uit, op een fijne plek, pal in het centrum van Rotterdam, op loopafstand van zowel het Centraal Station als Station Blaak met een schitterend uitzicht over de stad. Een plek om te mijmeren en om door te pakken. Rotterdam staat niet voor niets bekend om zijn veerkracht en de mentaliteit van niet-lullen-maar-poetsen. Die vind je terug in mijn coaching. Ik ben resultaatgericht en sensitief tegelijk, confronterend en zacht, meedogenloos en liefdevol.

Welke soorten opstellingen zijn er?

  • Je kunt bij mij terecht voor:
  • Familieopstellingen •
  • Organisatieopstellingen 
  • Systemische begeleiding van een familiebedrijf
  • Systemische teamcoaching

Dat kan zowel 1-op-1 als met een groep tijdens een workshop. Als ik een workshop organiseer, zie je die staan in de agenda. Ook tijdens ‘Mijn Ontrafeling’, een traject van vier dagen waarbij jij jezelf ontrafelt en onbewuste patronen inzichtelijk maakt, gebruik ik familieopstellingen als interventie om ongewenste patronen te doorbreken.

Zit je vast, loop je tegen ongewenste patronen aan die je in de weg zitten of heb je behoefte aan een andere invalshoek om naar een kwestie te kijken? Wil je nieuwe oplossingsrichtingen aanboren en beweging creëren?

Neem contact op met Cookcoaching