Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onbewuste identificatie in jouw familiesysteem

27 mei 2024

In deze aflevering vertel ik je over onbewuste identificatie, wat vaak voorkomt binnen familiesystemen. Je identificeert je met iemand uit jouw familiesysteem die om wat voor reden dan ook buitengesloten wordt. Wat houdt dat precies in en wat zijn de gevolgen van deze onbewuste identificatie?

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

Hoe onbewuste identificatie zich uit

Wellicht herken je je in één van de volgende situaties. Net wanneer je gelukkig bent in de liefde, komt je relatie op het spel te staan. Je hebt het naar je zin op het werk, maar die promotie gaat aan je neus voorbij. De laatste tijd draai je een lekkere omzet als zelfstandige, waarna je met een financiële tegenvaller te maken krijgt. Je voelt je fit, maar een gezondheidskwaal komt om de hoek kijken. Het geluk lijkt je nu eenmaal niet gegund.

Dit soort pieken en dalen kunnen een symptoom zijn van onbewuste identificatie met iemand uit jouw familiesysteem. Denk aan een oudtante die als gek werd bestempeld, de grote liefde van je oma met wie zij vanwege geloofsovertuigingen niet mocht trouwen of de miskraam van je moeder die tussen jou en je oudere broer inzat.

Wat is onbewuste identificatie?

Onbewuste identificatie houdt in dat jij je onbewust trouw bent aan een persoon in jouw familiesysteem. Je bent op een diepe laag heel sterk met diegene verbonden. Het kan zijn dat je die persoon nooit gekend hebt, of dat diegene op het eerste oog niet (meer) actief deel lijkt uit te maken van jouw familiesysteem.

Echter, als ergens niet meer over wordt gesproken, betekent dat niet dat het er niet meer is. Een van de basisprincipes van systemen is dat niets of niemand buitengesloten wordt. Als dat wel gebeurt, kan het zijn dat jij door het systeem gekaapt wordt om iemand die er niet bij mocht horen inzichtelijk te maken. Je weerspiegelt het gedrag van die buitengesloten persoon, zodat die persoon gezien en erkend wordt. Pas dan kan er rust zijn; het systeem hoeft niet langer te werken om iemand te her-inneren.

Onbewuste identificatie doorbreken

Dit hele proces speelt zich onbewust af. Het ligt dus niet aan jou.

Aan de hand van een familieopstelling (in deze aflevering vertel ik meer over de werking daarvan) kan je onbewuste identificatie inzichtelijk maken. Ik kom het in mijn systemisch coaching bij ongeveer de helft van mijn klanten tegen, waarbij ik het vaak al in de eerste sessie herken. Het trauma is echter zo groot, dat een cliënt er doorgaans nog niet aan toe is om er in de eerste sessie al mee aan de slag te gaan.

In een volgende interventie-sessie representeer ik de persoon die is buitengesloten, zodat ik je met diegene in contact breng. Ik stel je op die manier in staat om de loyaliteit te doorbreken. Het is alsof je die persoon opnieuw verliest, maar nu écht. Dat is confronterend en bevrijdend tegelijk. Je mag in jouw familieopstelling weer terug naar de plek waar jij jouw leven vol mag nemen. In die rol gedij je het beste en ben je weer in staat om geluk af te dwingen.

Jouw patronen ontrafelen

Aan de hand van een begeleide familieopstelling help ik je graag om jouw onbewuste identificatie inzichtelijk te maken, zodat jij die onbewuste loyaliteit kan loslaten. Dat voelt vrij.

Wil jij ontdekken welke herhalende patronen je met je meedraagt? Plan gerust een vrijblijvende afspraak met me in, om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Zet je liever zelfstandig de eerste stap? Mijn online cursus is een laagdrempelige, maar effectieve manier om jezelf beter te leren kennen, aan de hand van een familieopstelling. Je gaat op je eigen tempo aan de slag met de vijf modules.

Op Instagram, via de mail, of in een appje kun je me laten weten wat je van deze aflevering vond. Altijd fijn om van je te horen!

Heb je de aflevering over onbewuste identificatie nog niet beluisterd? Dat kan hier.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts