Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Patronen doorbreken

Patronen herhalen zich van generatie op generatie, zowel privé als zakelijk. Maar wat als jij ze níet wil doorgeven aan jouw volgende generatie; of het nu gaat om je eigen kinderen of een nieuwe collega? Je kunt ongewenste patronen pas doorbreken wanneer je ze herkent en weet waar ze vandaan komen.

Misschien herken jij je in een van deze voorbeelden:

  • Iedere keer dat je succesvol lijkt te worden, gebeurt er iets wat jou naar beneden haalt
  • Hoe goed je ook je best doet, jouw leidinggevende geeft je nooit genoeg complimenten
  • Jij staat altijd klaar voor anderen, maar als jij een keer hulp nodig hebt, heeft niemand tijd
  • Ondanks jouw goed voornemen loop je meestal uit een meeting met een hoop extra werk
  • Jij zou graag dingen willen loslaten, maar jouw controledrang houdt je in de greep

En zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen. Of we het nu leuk vinden of niet, de manier waarop we zijn opgegroeid bepaalt hoe we in het leven staan. De patronen in het heden, zijn bijna altijd te herleiden naar het verleden. Het goede nieuws is: je kunt ze doorbreken!

Coach oude patronen doorbreken

Een systemisch coach is geschoold om de onderliggende dynamiek van jouw patronen in kaart te brengen. Waar komen ze vandaan? Waarom doe je wat je doet? Soms liggen er belemmerende kernovertuigingen onder. ‘Ik ben niet goed genoeg’ bijvoorbeeld of ‘Conflicten zijn niet oké’. Ik gebruik familieopstellingen en organisatieopstellingen naast Enneagram Coaching om erachter te komen wat eraan ten grondslag ligt en hoe we de ongewenste patronen kunnen doorbreken.

Zijn patronen altijd ongewenst? Nee, zeker niet. Misschien heb je op vroege leeftijd geleerd om een grote verantwoordelijkheid te dragen. Als je dat op een gezonde manier kunt doen, zonder aan jezelf voorbij te gaan, is de kans groot dat jij zeer succesvol bent in een leidinggevende rol. Of misschien voel jij moeiteloos aan wanneer er conflict dreigt in jouw team en weet je dan precies hoe je een openhartig gesprek moet faciliteren. De kans is groot dat je het zaadje van die kwaliteiten als kind al hebt meegekregen. Houden zo!

De mensen die coaching zoeken, hebben vaak een mix van bewuste en onbewuste gedragspatronen die zich steeds herhalen. Ze hebben er zelf last van en hun omgeving vaak ook. Daarom willen ze er wat aan doen. De eerste stap naar een coach vergt lef.

Patronen doorbreken met Cookcoaching

Als je met mij in zee gaat, krijg je een coach die scherp is, snel de vinger op de zere plek legt, liefdevol confronteert en steeds verbonden is met jouw volle potentieel. Ik heb bijna twintig jaar ervaring als coach en daarvoor werkte ik twaalf jaar in een corporate bedrijfsomgeving waar klantgericht denken en de focus op resultaten de boventoon voerden. Ik spreek de taal van het bedrijfsleven én van het gevoel.

Jij vertelt mij waar je tegenaan loopt, ik herken de herhalende patronen. Dat kan ik zo goed omdat ik niet alleen veel verschillende opleidingen heb gedaan in mijn rol als coach, maar omdat ik ook mijn eigen leven heb ontrafeld. Ik heb er een boek over geschreven ‘Ontrafeld; bevrijd, door anders te kijken naar mijn patronen.’ Je vindt in mij een door-de-wol-geverfde, no-nonsense, ervaringsdeskundige coach met een groot hart die weet waar ze het over heeft.

Tijdens een coachingstraject doe ik interventies waardoor jij ongewenste patronen doorbreekt en de gewenste juist versterkt. Je gaat anders denken en doen en ik laat je ervaren hoe het voelt wanneer je op een plek staat waar je de regie over je eigen leven pakt. Wat je leert tijdens een coaching sessie pas je toe in de praktijk. Je gaat je steeds zelfverzekerder en comfortabeler voelen bij wat je doet.

Wil jij je meer bewust worden van jouw herhalende patronen, de ongewenste doorbreken en steviger in je schoenen staan?

Neem contact op met Cookcoaching