Inspiratie

Je eigen plek innemen – De Fontein

17 maart 2017

Soms kom ik een boek tegen waarvan ik denk ‘dit zou iederéén toch willen lezen?’

De Fontein, van Els van Steijn, is daar één van. Dus heb ik haar gevraagd of ik er over mocht schrijven. Bij deze.

Els gebruikt de fontein als metafoor. Zo’n mooie fontein met van die bakken. Als een Engelse wedding cake, in lagen. Het water stroomt naar beneden. Het idee is dat jouw voorouders in de bovenste bak staan, je grootouders daaronder, jouw ouders dáár onder en jij zelf in de bak onder hen. Mocht je kinderen hebben, of krijgen, dan staan die in hún bak, onder die van  jou.

Alleen wanneer je op je eigen plek in jouw eigen bak staat, kan het water lekker stromen. Dan sta je op de plaats waar je het water van boven kunt ontvangen, en naar beneden kunt doorgeven. Om het in mijn woorden te zeggen; waar je je eigen-zinnige zelf kunt zijn. Je eigen plek innemen, betekenisvol én een tikkeltje eigenwijs 😉

Wat er vaak gebeurt is dat we een bak opstijgen. Dan kom je in de bak van je ouders terecht. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Meestal vanuit de jeugd. En meestal onbewust. Bijvoorbeeld omdat:

  • Je bent gaan zorgen voor een ouder die niet in staat was om dat zelf te doen
  • Je als kind bemiddelde tussen je ouders wanneer ze ruzie hadden
  • Een broer of zusje is overleden waardoor jouw moeder zoveel verdriet had dat ze niet meer goed voor jou kon zorgen

Helaas kun je de stroom van de fontein dan niet meer goed opvangen. Met het gevolg dat je in je leven dingen op eigen kracht moet doen, zonder de natuurlijke ondersteuning van de stroming van de fontein. Dat kun je onder andere herkennen aan:

  • Een gevoel van leegte van binnen
  • Het altijd willen pleasen van anderen
  • Het moeilijk vinden om je eigen grenzen aan te geven
  • Oordelen en denken dat je het beter kunt
  • Uitstellen, omdat je vanuit jouw zakelijk rol geen vervelende beslissingen wilt nemen

Als je een van deze dingen voelt, is de kans groot dat je in de fontein bent opgestegen. Dat zou je zowel thuis als op het werk kunnen merken. Patronen hebben namelijk de eigenschap dat ze zich te herhalen.

Wanneer je je bewust wordt van die patronen, kun je kiezen om er iets mee te doen. Of niet.

Gelukkig is het mogelijk om af te dalen naar jouw eigen bak in de fontein en je eigen plek weer in te nemen. Ongeacht wat anderen doen. Dan neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Je laat los wat niet van jou is en neemt aan wat wél van jou is. Je zegt ‘ja’ tegen wat er is. Dat maakt je vrij om te ontvangen en te geven. Het geeft kracht.

Wil je het boek zelf lezen? Via deze link kom je op de website van Els van Steijn, waar je het boek kunt bestellen.

Herken je dit bij je zelf? Wil je er iets mee? Dan is het fijn om een professional in te schakelen die met je meekijkt. Neem gerust contact op. Je hoeft niet perse een duidelijke vraag te hebben. Ik sta erom bekend dat ik vrij snel samen met jou tot de kern kom. Hoe jouw pad er dan verder uit ziet, bepalen we in overleg.

Praktisch toepassen op je werk?

Wanneer je begrijpt hoe het werkt met de dynamiek van systemen, kun je dat zakelijk toepassen. Dat is een hele fijne aanvulling op je tool box als leidinggevende of coach. Ik heb een opleiding ontwikkeld ‘Praktische toepassen van systemische kennis’ waarin je in 6 dagen theorie leert hoe die je in jouw werk direct kunt toepassen. Lees hier meer over de inhoud, data en kosten.

Heb je interesse? Neem gerust contact op, zodat we kunnen bespreken wat jouw verwachtingen zijn.

Meer inspiratie

Anders kijken naar je eigen patronen

Fiona vertelt op kwetsbare wijze over haar eigen reis naar heelheid. Vanuit haar kennis over de werking van systemen geeft zij woorden aan wat voelbaar maar niet zichtbaar is. Ze reikt jou daarmee een bril aan waarmee je op een andere manier naar jouw eigen situatie kunt kijken.