Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De juiste coach kiezen: hoe doe ik dat?

14 december 2023

Hoe kies je de juiste coach? In de podcastaflevering Hoe vind ik een coach en wat is coaching? beantwoord ik deze vraag. Tot slot ga ik verder in op mijn achtergrond en werkwijze als systemisch coach.

De ene helft van Nederland coacht de andere helft van Nederland. En heel eerlijk, ik snap dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. Het voordeel van het grote aanbod aan coaching? Er is genoeg keuze en je kunt dus een coach kiezen die goed bij jou past.

Wat maakt iemand in jouw ogen een ‘goede coach’ en hoe vind je die persoon? Ik deel mijn tips voor jouw zoektocht.

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

De zoektocht naar de juiste coach

Er is tegenwoordig voor alle soorten vragen een coach beschikbaar. Je hoeft die vraag overigens niet altijd even helder te hebben, want een coach kan jou juist helpen om jouw vraagstuk te verduidelijken.

Verschillende soorten coaching

De term ‘coach’ is niet specifiek genoeg. Welk soort coaching gaat jou het meest helpen?

 • Praktisch: de coach geeft jou praktische handvatten mee. Welke tools bestaan er om jouw uitdagingen aan te pakken? Met welke concrete punten ga jij aan de slag? De coach fungeert als een stok achter de deur.
 • Modellen: misschien vind jij het fijner om te werken met een coach die met modellen werkt, zoals het DISC model of Insights Discovery. Aan de hand van kleuren kijk je dan naar jouw gedrag en dat van anderen.
 • Wandelen: anderen zijn juist meer gebaat bij een wandelcoach. Met deze coach ga je een wandeling maken terwijl je jouw vraagstuk bespreekt. Door in de buitenlucht te lopen geef je zelf vaak al antwoord op je vragen, maar kan de coach je – waar nodig – een spiegel voorhouden.
 • Consultancy: als je iemand zoekt die jou specifiek in jouw vakgebied kan adviseren, ligt een management consultant meer voor de hand.
 • Systemisch: als je tegen herhalende patronen aanloopt die je wilt doorbreken, kan een systemisch coach jou daarbij helpen met behulp van familieopstellingen. In deze podcastaflevering vertel ik wat een familieopstelling precies inhoudt.

Coach kiezen: via-via of eigen zoektocht?

Begin bij je eigen netwerk; via-via kan een fijne manier zijn om een coach te kiezen. Kent iemand in jouw omgeving een coach die volgens hen goed bij jou past? Of ken je iemand van wie je weet dat diegene een coaching traject heeft gevolgd en daar erg enthousiast over was?

Mocht je liever niet met je omgeving delen dat je op zoek bent naar een coach, kan je zelf op onderzoek uit, door bijvoorbeeld te Googelen. Zoek niet op ‘coach’, maar specifiek op ‘wandelcoach’ of ‘systemisch coach’. Als je reistijd belangrijk vindt, is het handig om jouw woonplaats of provincie in de zoekopdracht te verwerken.

Coach kiezen: tips

Bekijk de website van een aantal coaches. Wat spreekt jou aan? Je kunt onderstaande informatie gebruiken om een coach te kiezen.

 1. Op de Over mij-pagina vind je veel informatie over de achtergrond van de coach. Wat voor persoon is het? Spreekt hij of zij jou aan? Welke opleidingen heeft de coach gevolgd? Is hij of zij officieel gekwalificeerd bij bijvoorbeeld NOBCO of ICF? Welke ervaringen heeft de coach opgedaan? Wat doet de coach nog meer (denk aan podcasts, boeken, artikelen, pers, sociale media)?
 2. Wat voor aanbod heeft deze coach? Sommige coaches werken met een vast programma, dat meer structuur biedt, en andere coaches werken intuïtiever. Ook is er onderscheid in individuele of teamcoaching. Zo kan je een 1-op-1 traject ingaan, of een groepsworkshop of -training volgen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?
 3. Wat is het kostenplaatje? Wordt de coaching wel of niet vergoed? In hoeverre vind je de kosten belangrijk? Of kijk je juist naar wat het oplevert?

 

Vervolgens kan je met jouw gekozen coach een intake inplannen. Deze wordt via de telefoon, een videocall of op locatie gehouden. De intake is een goed moment om te kijken of de match die je voor ogen had er ook daadwerkelijk is. Voel je voldoende veiligheid en vertrouwen om jezelf bloot te geven aan deze persoon? Worden er doelstellingen afgesproken? Past het traject dat de coach in kaart brengt bij jouw wensen? In hoeverre word je uitgedaagd? Te veel, te weinig? Voel je weerstand? Zo ja, is dat helpend aan jouw proces, of afbrekend?

Je kunt coaches gaan vergelijken, maar ik zou zeggen: als de match er bij de eerste coach is, ga ervoor!

Over mijn systemische coaching

Mijn coaching valt onder systemische coaching, waarbij ik onder andere gebruik maak van familieopstellingen. Ik focus me op individuele trajecten.

Mensen worden vaak via-via naar mij doorverwezen. Ofwel door (oude) klanten die enthousiast waren over het coaching traject, of door mensen in mijn netwerk die mij aan hun vrienden of collega’s aanraden. Doordat ik mij actief op LinkedIn en Instagram laat zien, komen coaches die zelf een coach zoeken ook geregeld bij mij terecht.

Op mijn Over mij-pagina lees je onder andere dat ik 12 jaar bij Randstad heb gewerkt. Mensen die mij kiezen vinden het fijn dat ik een corporate achtergrond heb en die taal dus spreek. Met mijn coachervaring combineer ik de zakelijke insteek met het stukje voelen, omdat mijn klanten – net als ik vroeger – te veel in hun hoofd zitten.

Gecertificeerd ben ik niet (meer). In 2012 ging ik op succesvolle wijze door een intensief proces bij de ICF, waarna ik een certificaat in handen kreeg dat 5 jaar geldig was. In die 5 jaar is er nooit naar gevraagd. Omdat de moeite van het verlengen voor mij niet opwoog tegen de uitkomst, ben ik daar niet voor gegaan.

Mijn werkwijze

 • Systemisch. Ik kijk naar wat jij meeneemt vanuit jouw ouders, maar ook vanuit hun ouders en die van hén, tot wel zeven generaties terug. Hoe je het ook wendt of keert; zij zijn bepalend voor hoe jij vandaag in het leven staat. Ik laat je milder kijken naar de dingen waar jij nu moeite mee hebt en ik help je om herhalende patronen te doorbreken.
 • Intuïtief. Je kunt bij mij een eenmalige 1-op-1-familieopstelling doen, of voor een traject kiezen. Heel zelden doe ik enkele losse sessies. Ik vind het namelijk belangrijk om in een sessie voort te borduren op iets dat we de vorige keer besproken hebben. Stapje voor stapje ga ik jou steeds meer laten voelen – en daardoor begrijpen. Soms duurt een sessie een half uur, soms bijna twee.

Overige informatie over mijn coaching

De sessies vinden bij mij thuis aan de keukentafel plaats, in Rotterdam. Daarmee laat ik niet alleen een stukje van mezelf zien, maar geeft het me ook de vrijheid om (letterlijk) van alles uit de kast te trekken: denk aan boeken, voorwerpen en kaarten.

Voor een enkele sessie reken ik €350 en voor een traject €3.350. Dat is veel geld. En het wordt in mijn geval niet vergoed. ‘Het zal wel marktconform zijn’, zei iemand onlangs. Het antwoord is nee; het is een hoog tarief. Je betaalt voor twintig jaar coachingervaring en mijn intuïtieve werk. Als je kijkt naar wat het je per uur kost, moet je niet bij mij zijn. Als je kijkt naar wat het je oplevert, ben je bij mij aan het juiste adres.

Tijdens de eerste afspraak formuleren mijn klanten wat hun vraag is, maar als ik daar op mijn systemische manier op doorga, komen we al snel bij de vraag áchter de vraag. Vervolgens zetten we de doelstellingen op papier. Zo kunnen we gaandeweg kijken of we nog on track zijn.

Wat levert mijn coaching jou op?

In mijn coaching pellen we lagen af van vroeger. Steeds neem ik je mee terug naar het ‘waarom zit jij hier ook alweer?’. En uiteraard maak ik gebruik van praktische tips & tricks.

Herhalende patronen worden van generatie op generatie overgedragen. Jij kunt dat doorbreken. En dat levert je veel op. Dit geven mijn klanten onder ander aan:

 • Rust en balans
 • Een gevoel van lichtheid
 • Last van je schouders
 • Betere slaap
 • Minder pijn in je lijf
 • Het gevoel dat je ruimte in mag nemen
 • Eigen kwaliteiten in eigendom nemen
 • Naar je eigen valkuilen kunnen kijken
 • Hulp durven te vragen
 • Dankbaarheid
 • Mildere kijk naar je ouders

Bovenstaande heb ik ook zelf mogen ervaren. In mijn boek deel ik mijn ontrafelingsproces, die ik weer als ervaring meeneem in mijn coaching.

Jouw patronen ontrafelen

Als je nieuwsgierig bent naar jouw patronen, jezelf beter wilt leren kennen en daarmee aan de slag wilt gaan, kan ik dat niet alleen vanuit mijn eigen ervaring van harte aanbevelen, maar help ik je daar graag bij.

Stuur me een mail of een bericht op Instagram om de mogelijkheden te bespreken. Of plan hier een 30 minuten gesprek met me in.

Heb je de aflevering over een coach kiezen nog niet beluisterd? Dat kan hier.

Succes met jouw zoektocht naar de juiste coach.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts