Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke ervaring gun jij jezelf?

16 april 2023

Toen mijn aikido-buddy Marlin Kornet mij in november vertelde dat ze een reis door de Sinaïwoestijn ging maken op een kameel, wenste ik haar een mooie tocht, maar ik dacht: ‘Dat staat zo níet op mijn wensenlijst.’

Ik heb ooit 9 maanden met een Bedford army truck door van Nederland naar Zuid Afrika gereisd overland, waaronder 6 weken door de Saharawoestijn in Marokko, Algerije en Mali. Ik dacht: ‘been there, done that.’

Maar… toen ze terugkwam en vertelde over haar ervaring, ging ik helemaal aan op de stilte, de rust, de schoonheid en de afwisselende natuur.

Ik sliep er nog 15 nachtjes over en hakte de knoop door: eind maart 2023 zou ik gaan.
Een reis van 2 weken, waarvan 9 dagen reizen door de woestijn in Egypte op een kameel begeleid door bedoeïenen.

Welke ervaring gun jij jezelf?

(Liever luisteren? Ga direct naar de podcast.)

Ik vond het leuk en spannend tegelijk. Zou het goed gaan met mijn lijf? Ik heb zóveel opgeruimd in mijn proces van ontrafelen, waardoor ik zóveel minder pijn in mijn lijf heb, maar ik heb nu eenmaal last van mijn gewrichten, van allergie voor huisstofmijt, paarden, honden en katten. Hoe zou ik reageren op een kameel. Ik heb een sterke neus en erger me al gauw aan sterke parfum en lichaamsgeuren. Hoe zou dat zijn? Ik stelde me tig vragen: Kan ik het wel? Ga ik me ergeren aan medereizigers?

Mijn buurvrouw vroeg me: Wat gun jij jezelf?
Een mooie ervaring.

De eerste nacht in het hostel lag ik op een te hard bed, met een concert van hard blaffende honden en ik dacht ‘wat gun ik mezelf?’.
Een mooie ervaring.
Met het gevolg dat ik mijn focus verlegde en blij was dat ik überháupt in een bed lag.

De mannen die me winkels in wilden trekken … Ik vond ze irritant, maar keek dan naar de andere kant van het straatje, naar de vele kroegjes aan de Golf van Akaba, de schoonheid, de fijne vibe van Dahab, een stadje wat vooral jonge enthousiaste duikers trekt.

Een ervaring om nooit te vergeten

De reis was adembenemend mooi. Nog meer dan ik had verwacht of gehoopt.

Joyce Schroder van Desert Joy had het fantastisch georganiseerd. Zij heeft een stichting waarmee zij zorgt voor het welzijn van de kamelen en de Bedoeïenen cultuur in stand houdt. Ze leeft met hen, spreekt hun taal, verbindt zich, met het gevolg dat ik me helemaal opgenomen voelde in hun manier van leven en op een authentieke manier kon kennismaken met het leven van de nomaden.

We maakten een trektocht door open vlakten, langs hoge rotswanden met onnoemelijk veel kleurschakeringen, we sliepen onder de overweldigende blote sterrenhemel.

9 Dagen zonder bereik. Geen contact met de buitenwereld. Geen afleiding, geen moeten. Zorgen dat ik lekker zat op de kameel, water en een windjack binnen handbereik en een eigen plekje uitzoeken voor de nacht, weg van de groep, tijd voor alleen zijn.

Een ervaring om nooit te vergeten.

Wat gun ik mezelf?

Natuurlijk gingen er ook dingen anders dan verwacht: een lek luchtbed, koude nachten, gesprekken waar ik geen zin in had.

En dan dacht ik: Wat gun ik mezelf?
En verlegde de focus.

Als dat in jouw natuur zit, is dat logisch. Sommige mensen hebben een positieve kijk op het leven, zien altijd dat het glas half vol is, stappen steeds met het goeie been uit bed.

Ik ben meer iemand die gewend is om dingen onder controle te houden, het op mijn manier te willen laten gaan.

Door mijn proces van ontrafelen van mijn verleden heb ik al veel losgelaten, maar het blijft mijn valkuil om te kijken naar wat er niet is.

En deze tocht maakte me bewust van die keuze: Wat gun ik mezelf vandaag?

Wat gun jij jezelf als leider?

Nu betrap ik mezelf erop dat ik dit ook tegen klanten zeg. De leiders die ’s ochtends wakker worden met stress: zorgen over medewerkers, die lastige klus, iemand die nare dingen heeft gezegd…

Dat is er.

Stress zorgt voor adrenaline, zet je op scherp.
Je hebt het nodig, het is goed. Daar mag je bij stilstaan.
Maar vraag je ook af : ‘Wat gun ik mezelf vandaag?’

Dat ik 20 minuten buiten ga wandelen tijdens de lunchpauze bijvoorbeeld, dat ik aan het einde van de dag de deur achter me dichttrek, de boel de boel laat en iets leuks ga doen. Dat ik geniet van die nieuwe medewerker die zo leergierig is …

Waar kijk je – ook – naar?

Een systemische benadering

En misschien kun je jezelf de vraag stellen: ‘Mag het leven licht zijn?’ Of: ‘Aan wie moet je ontrouw zijn om het je goed te laten gaan?’

Misschien ben je onbewust verbonden met iemand in jouw familiesysteem in het kleinhouden van je genieten. Misschien vraagt het je om ontrouw te zijn aan iemand, of meerderen, om trouw te zijn aan jezelf.

Wanneer ik coach, stel ik vragen op die laag.

Ik weet als geen ander hoe het is om de rode draden uit mijn eigen verleden te ontrafelen en mezelf te bevrijden van herhalende patronen. Daar heb ik een boek over geschreven ‘Ontrafeld; bevrijd, door anders te kijken naar mijn patronen’.

Daarnaast heb ik een onlineprogramma ontwikkeld ‘Ontrafeld – ontdek je eigen plek’. Daarin ontdek je jouw plek in jouw familiesysteem en wat de impact daarvan is. Het zijn 5 modules die je in je eigen tijd en tempo doorloopt. In totaal duurt het ongeveer een maand.

Beluister hier de aflevering.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts