Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat ontrafelen doet met het gezin. Ernst vertelt.

20 december 2022

Ik durfde het aan: zoon Ernst vragen om samen met mij een podcastaflevering op te nemen.

Je zal maar een moeder hebben die zó open en eerlijk een boek schrijft.

Hij moest er even over nadenken en zei toen volmondig ‘ja’. We vonden het allebei ontzettend spannend. Zó spannend dat ik niet wist hoe ik het moest voorbereiden. Met het gevolg dat het een heel spontaan, eerlijk en kwetsbaar gesprek is geworden waar de liefde vanaf spat.

Wat vertel je als kind aan je ouders?

Ernst: ‘Je hebt de neiging om door te vragen. Soms geef ik een grens aan en ja, dan heb je daarmee te dealen. Dat is een herkenbaar patroon van jou dat je die grens wilt overschrijden, omdat je meer wilt weten.’

Ik: ‘Ja, dat doe ik, omdat ik oprecht geïnteresseerd ben en ook wel nieuwsgierig naar waarom iemand iets doet zoals ie het doet. Met het gevolg dat ik soms te ver doorvraag en dat is … bijzonder irritant. En dan is het heel rijk om een zoon te hebben die zegt ‘tot hier en niet verder.’ Het is prachtig dat jij je grenzen aangeeft.’

Ernst: ‘Ik waardeer het ook dat ik een moeder heb die doorvraagt, altijd geïnteresseerd is en probeert te snappen waar ik doorheen ga. Is dat is af en toe irritant? Zeker, maar het brengt ook de gesprekken op gang die wij met elkaar hebben als gezin. Er is een dunne grens tussen wat je wel en niet wilt vertellen als kind omdat je geen zin hebt om alle details erover uit te leggen. Maar het kan ook zijn dat ik zelf nog niet weet wat ik er over denk en dan vraag jij ernaar. Dat is wat zo’n gesprek soms losmaakt: het confronteert me, omdat ik je heel graag het antwoord zou willen geven, maar soms weet ik het nog niet.’

Een fragment uit ons gesprek. Beluister hier de hele aflevering (20 minuten):

Wat ontrafelen doet met het gezin

Je hoort hoe het is voor een kind om op te groeien in een ‘liefdevol, open, eerlijk en moedig gezin’.

‘Hoe is het voor jou mam? Je hebt een boek geschreven. Dat vind ik best wel moedig.’

‘Ik ervaar de last die van jouw schouders is gevallen, maar ook van die van papa.’

‘Ik heb gezien hoeveel vrijheid papa ervaart doordat jij zoveel stress kwijt bent.’

‘Ik zit heel erg goed in m’n vel. Dat komt natuurlijk ook omdat het supergoed gaat met jullie.’

Open communicatie

Ik had vroeger de neiging om vooral te kijken naar wat er beter kan. Toen Ernst als klein ventje aan mij vroeg hoe ik vond dat de voetbalwedstrijd was gegaan, zei ik: nou, ik vond dat je wel wat aanvallender had mogen spelen. Waarop hij zei: mama, je kijkt altijd naar wat er niet goed gaat. Ik zou het fijn vinden als je zou zeggen wat er wel goed gaat.

Die kwam binnen.

Wij gingen altijd het gesprek met elkaar aan in huis; wij met de kinderen, maar de kinderen ook met ons. Nu doet Ernst dat ook met z’n vrienden. Hij vraagt door, vraagt naar het gezin waar ze uitkomen. ‘Hoe was het thuis, hoe ben je opgegroeid?’ Het brengt de gesprekken op een diepere laag. Het patroon van interesse en doorvragen herhaalt zich. We geven patronen door, gelukkig ook de goeie.

Wanneer wij met elkaar aan tafel zitten, krijgt iedereen de ‘talking stick’. We vertellen om de beurt waar we mee bezig zijn. Er wordt naar elkaar geluisterd en we willen oprecht weten wat de ander bezighoudt.

Ingrediënten die bijdragen aan een liefdevolle relatie in het gezin

  • Samen eten en de tijd nemen om naar elkaar te luisteren
  • Je eerlijk uitspreken en je open stellen voor kritiek
  • Het zó organiseren dat er voldoende quality time is met de kinderen ondanks drukke banen
  • Consequent zijn en op 1 lijn als ouders
  • Neem de leiding als ouder en geef je kind de ruimte om kind te zijn

Tip van Ernst

Bespreek met je ouders hoe zij zijn opgevoed, hoe hun schooltijd was. Wat was vervelend en wat was fijn? Wat is het gevolg daarvan geweest? Hoe meer je begrijpt waar je ouders vandaan komen, hoe meer je van jezelf begrijpt. Dat maakt je completer.

Beluister de aflevering:

Meer podcasts

Online cursus 'Ontdek je plek'

In deze cursus krijg je:

  • 5 modules met video’s en geschreven teksten.
  • Uitleg over de werking van familiesystemen.
  • Meditaties en opdrachten.
  • Een ingesproken geleide familieopstelling.
  • Tips voor verdere verdieping.