Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek wat je gevoel je vertelt

6 februari 2023

Zorg jij ook beter voor anderen dan voor jezelf?

De meeste mensen die ik coach, kunnen heel goed voelen wat een ander nodig heeft, maar niet wat hun eigen behoefte is.

Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er zijn verdraaid goede redenen om over je gevoel heen te stappen. Maar: het kan ook veel opleveren om wél te voelen. Dáár vertel ik je over in deze podcast ‘Ontdek wat je gevoel je vertelt.’

Voelen kan je leren. Beloofd.

Waarom is het spannend om te voelen?

Er zijn goede redenen om niet naar je gevoel te gaan. Je bent bang voor de pijn en het verdriet dat je daar wellicht tegenkomt, misschien zit er wel schaamte op of een gevoel van verscheurde loyaliteit naar je familiesysteem: als ik ga voelen, kom ik misschien nare dingen tegen van vroeger en daarmee doe ik anderen tekort. Misschien ben je wel bang voor de bodemloze put die je wellicht tegenkomt?

Hoe je het ook wendt of keert, er zijn gegronde (onbewuste) redenen om je van je gevoel af te sluiten.

En dan is hard werken – en daar dan weer erkenning en waardering voor ontvangen – een prachtige manier om dat uit de weg te gaan.

Ontdek wat je gevoel je vertelt

Als ik nu iets voel in mijn onderbuik, weet ik dat ik daar niet overheen moet stappen, maar dat het handig is om de tijd te nemen om te voelen wat ik voel.

Heb je de podcastaflevering al beluisterd waarin ik in gesprek ga met onze zoon Ernst over het effect van onze opvoeding op hem? Ik heb van verschillende mensen gehoord dat ze jaloers zijn op de relatie die mijn man Edwin en ik hebben met onze kinderen.

Dat is niet vanzelf gegaan. Praten over gevoelens, heeft daar zeker aan bijgedragen.

Wat het oplevert om te voelen?

In de eerste plaats verbinding met jezelf.

Ik kan nu luisteren naar wat mijn lichaam mij vertelt. Ik weet bijvoorbeeld dat emoties zich in mijn lijf vastzetten. Dan voel ik iets in mijn onderbuik en dan weet ik dat ik de tijd moet nemen om te voelen wat ik voel en bij mezelf te rade gaan waar dat vandaan komt.

Als jij iets zegt dat mij raakt, word ik niet langer boos op jou, maar vraag ik me af wat het is in míj dat door jou wordt aangeraakt.

Voorbeelden van luisteren naar wat je gevoel je vertelt

Als ik kribbig doe tegen Edwin, doet hij kribbig terug, maar als ik een rotdag heb gehad, wil ik dat hij z’n armen om me heen slaat. Nu spreek ik mijn behoefte uit: Ik wil graag dat je een arm om me heen slaat, want ik ben chagrijnig.

Met andere woorden: ik kan pas uitdrukking geven aan mijn behoefte als ik voel wat ik nodig heb.

Of: een klant vertelde dat ze zich door de coaching is gaan realiseren dat ze zich vaak opgejaagd voelt doordat collega’s haar gemakkelijk vragen om iets voor hen te doen, wetend dat zij veel werk kan verzetten. Dat leidde tot irritaties bij haar. Nu dat ze dit herkent, ziet ze dat het niet aan de ander ligt, maar aan haar eigen onvermogen om verwachtingen te managen: ‘Je mag mij alles vragen, maar ik garandeer je niet dat ik direct in actie kom, want ik merk dat ik te veel hooi op mijn vork heb. Stel me de vraag en geef me de ruimte om nee te zeggen.’

Doordat ik voel, kan ik mijn intuïtie serieus nemen. Vaak duurt dat zo’n 8 seconden en dan komt mijn ratio om de hoek kijken met allerlei redenen om niet naar mijn eerste ingeving te luisteren. Bij een intake bijvoorbeeld. Dan kan ik voelen dat ik iemand níet wil coachen. Waarom? Omdat het niet goed voelt. Typisch voorbeeld waarbij mijn ratio direct met tegenargumenten komt.

Maar wie ben ik als ik mijn intuïtie niet serieus neem?

Als ík niet naar mezelf luister, hoe kan ik dan van een ander verwachten dat die het wel doet?

Wat gebeurt er als jij luistert naar wat je gevoel je vertelt?

Als jij met je open hart met iemand bent, betekent dat niet per se dat je altijd iets hoeft te zeggen. Mensen voelen het als je vanuit je ‘zijn’ een holding space biedt waarin je gewoon met de ander kunt ‘zijn’. Als jij in gesprek bent met iemand, ben jíj er, de ander, maar de ruimte die tussen jullie inzit, is als een soort derde persoon. Die ruimte spreekt soms nog harder dan wat jullie hardop zeggen.

Om je daarop af te stemmen, vraagt je om te voelen.

Het lichamelijke voordeel van voelen

Nu dat ik mezelf ontrafeld heb en me op een andere manier kan verhouden tot het verleden, heb ik nagenoeg geen pijn meer in mijn lijf. Als het niet van het sporten komt, weet ik dat ik iets heb vastgezet in mijn lichaam; emoties die gevoeld willen worden. Zodra ik dat doe, kan de pijn mij loslaten.

In de vorige aflevering ben ik met mijn nichtje Melanie in gesprek gegaan over de gevolgen van stress. Zij licht, vanuit haar rol als huisarts, toe wat de impact is van stress. Dat helpt om de discipline te vinden om voorgenomen acties daadwerkelijk uit te voeren die het mogelijk maken om je lichaam te laten weten dat het weer in rust mag komen. Ook dat kan je alleen wanneer je in staat bent om te voelen.

Het is niet voor niets dat ik mijn klanten altijd adviseer om te mediteren: 10 minuten, voor het slapen gaan. Rechtop zittend, zodat je niet in slaap valt. Dé manier bij uitstek om te voelen wat je voelt. Schrijf het op, houd een journal bij en word je bewust van de taal van je lichaam.

Zoals een klant zei:

‘The calmness, being happy from within, you cannot buy that.’ 

Beluister de podcast om te ontdekken wat je gevoel je vertelt.

Meer podcasts

Online cursus 'Ontdek je plek'

In deze cursus krijg je:

  • 5 modules met video’s en geschreven teksten.
  • Uitleg over de werking van familiesystemen.
  • Meditaties en opdrachten.
  • Een ingesproken geleide familieopstelling.
  • Tips voor verdere verdieping.