Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inspiratie

Vakantie kan ook pijnlijk confronterend zijn

23 augustus 2023

Hoe was jouw zomer? De verhalen over vakanties ‘van anderen’ zijn bijna altijd mooi. Maar wat als het niet alleen maar leuk was? Wat als het ook confronterend was? Schuif je de minder leuke kanten weg of neem je de uitnodiging aan die daarin verscholen zit?

Vakantie kan ook pijnlijk confronterend zijn

Wij zijn gaan wandelen in Noorwegen, direct vanaf het vliegveld via het Olavspad, het Noorse Pelgrimspad, richting Oppdal waar onze zoon woont met zijn vriendin.

In 10 dagen tijd hebben we 170 km gewandeld.

Wat ben ik tegengekomen?

De mooiste rivieren en watervallen, verschillende kleuren mos, prachtige bossen, uitgestrekte tarwe-, haver- en gerstvelden, eindeloos veel vlinders die ons steeds herinnerden aan de lichtheid van het leven, een overvloed aan frambozen- en rode bessenstruiken die me zo gulzig maakten dat mijn handen dropen van het rode vruchtensap, weinig maar lieve mede-pelgrims, prachtige hutjes gerund met een groot gastvrij hart.

Maar ook: de confrontatie met m’n lijf. Ik vond het pittig zwaar om met bepakking te lopen, vooral omdat we ook een slaapzak en eten moesten dragen. Graag had ik langer de tijd gehad om er meer ‘in te zakken’. Ondanks het ongemak had het wel wat, dat afzien. Het was een dikke uitnodiging om me eraan over te geven, wetend dat alles weer voorbijgaat.

Als ik naar de foto’s kijk, zie ik een blij, maar ook vermoeid gezicht. Dat contrast, dat alles er tegelijk is, dat is een spiegel van het leven. Ik vond het mooi om dat heel bewust te ervaren en me over te geven aan de stille uitnodiging: overgave en het nemen zoals het is.

Ik merk aan alles dat de overgave me gemakkelijker afgaat nu ik me ‘heel’ voel. Ik had ‘vroeger’ de neiging om te kijken naar wat er níet was, naar wat beter kon.

Vertrouwen op innerlijk weten

Aan de ene kant waren er praktische problemen tijdens onze reis, met praktische oplossingen. Halverwege hebben we onze rugzakken zorgvuldig uitgepluisd en ieder een paar kilo met de post vooruitgestuurd naar Oppdal.

Ik voelde de pijn van de te kleine bergschoenen en het hielp het me om halverwege nieuwe, grotere, te kopen. Grappig hoe ik vroeger m’n voeten in pumps van maat 37,5 perste en nu draag ik bergschoenen van maat 41. Ik leef duidelijk op grotere voet 😉

Aan de andere kant was er ook fysieke pijn waar geen instant oplossing voor was. Een oude kuitblessure die weer opspeelde door het vele lopen op asfaltwegen met een zware rugzak, pijn in m’n nek en schouders. Het was jammer dat er weinig slaapplekken waren onderweg waardoor we genoodzaakt waren om ons te houden aan de etappes uit het boekje en niet konden overgeven aan het vermoeide lijf door een eerdere stop in te lassen.

Tegelijkertijd kon ik me verbinden met het ‘innerlijk weten’ that this too shall pass. Dat de pijn die ik vandaag voel, morgen heel anders kan zijn (ook al zegt mijn hoofd dat het nooooit meer overgaat). Dat er meer is dan pijn: waar leg je je focus? Er was zoveel schoonheid; waar wilde ik nu werkelijk naar kijken?

In ‘Ontrafeld’ beschrijf ik het onvoorstelbare effect van het opruimen van emotionele pijn op het verminderen van fysieke pijn. Dat blijft een bijzonder iets om te ervaren. Het kan écht anders!

Misschien vond ik het daarom juist zo confronterend om toch weer met fysieke zwakte en pijn geconfronteerd te worden.

En nu?

Nu heb ik een dikke vette beslissing genomen om mijn lijf aan te sterken en vind je me 3x per week bij de CrossFit, naast de Aikido #hetmoeniegekkerworden 😂

En jij?

Herken je hier iets in? Er zijn 2 podcastafleveringen in het die hier in het bijzonder over gaan:

  1. ‘Wat leiders moeten weten over trauma’: hierin vertel ik hoe pijnlijke ervaringen uit het verleden zich vastzetten in het lijf. Dit is n.a.v. de aflevering van Zomergasten met Bessel van der Kolk, beroemd psychiater en auteur van het boek ‘The body keeps the score’, vertaald als ‘Traumasporen’.
  2. ‘Wat doet stress met je lichaam, dokter Melanie vertelt’. Bij veel mensen staat het lichaam permanent ‘aan’, is er geen kans meer om te ontladen en bouwt de spanning zich op. Mijn nichtje Melanie Cook vertelt over de effecten van stress en tips die zij geeft aan haar patiënten.

Durf jij de uitnodiging aan te gaan?

Heb jij last van fysiek ongemak? ‘Weet’ je dat je wordt uitgenodigd om te kijken naar de onderliggende dynamiek? Voel je dat het tijd wordt om de diepte in te duiken?

Je kunt verschillende stappen zetten:

  1. Doe de laagdrempelige online cursus ‘Ontrafeld – ontdek je eigen plek’ waarin je kunt kennismaken met systemisch werken, jouw plek in jouw familiesysteem ontrafelt en ontdekt wat de impact daarvan is.
  2. Een eerste kennismaking met systemisch werken, het ont-dekken van jouw eigen plek in jouw familiesysteem en de effecten daarvan in de onlinecursus ‘Ontrafeld, ontdek je eigen plek’.
  3. Een 1-op-1 coachingtraject waarin jij je weer gaat verbinden met jouw gevoel, we steeds opstellingen doen die jouw helpen om herhalende patronen inzichtelijk te maken, jij je verbindt met jouw verlangen en je potentieel laat stromen.
  4. Iets heel anders … 😉

 

Wil je iets, maar weet je nog niet goed wat? Voel je vrij om contact op te nemen. Ik denk graag met je mee.

Meer inspiratie