Teamcoaching

Voor een leider van een team of organisatie is het soms verdraaid ingewikkeld om te focussen op de gewenste resultaten, de dynamiek in de groep én de individuen. In een tijd waarin mensen steeds bewuster worden, de balans tussen de werkomgeving en het privéleven anders wordt en een burn-out op de loer ligt.

De leidinggevende wíl wel, met al z’n goeie intenties, maar weet niet altijd hóe.

En wat doe je dan als leidinggevende?

Moet je er als leider dichter op zitten, of juist meer afstand houden? Meer sturen of meer vrijheid geven? Het lekker zelf laten uitzoeken of niet?

Het laatste dat je wilt is als een politieagent of babysitter tussen het team staan. Maar je wilt ook geen eindeloze heidagen waarvan je het resultaat nog maar moet afwachten. Of handvatten krijgen die je niet kan toepassen omdat de situatie bij jou net even anders is.

Teamcoaching on-the-job

Daarom heb ik een praktische aanpak om teams on-the-job te faciliteren om de doelen te halen die ze zelf, gezamenlijk, stellen. De verantwoordelijkheid ligt geheel bij het team. Ik begeleid het proces, reik handvatten aan waar nodig en doe interventies in het moment. Dat helpt de groep om direct, ter plekke, ander gedrag in te zetten dat wél effectief is. Het team wordt op een hogere laag van volwassenheid gebracht. Dat werkt lekker, leidt tot de gewenste resultaten en geeft plezier.

Wanneer is teamcoaching nuttig?

Als je een of meer van onderstaande punten met ‘ja’ kunt beantwoorden (bel me dan eens vrijblijvend op)

 • Onduidelijke onderlinge verantwoordelijkheden
 • Te weinig eigenaarschap, teveel wijzen naar de ander, afwachtend gedrag
 • Er is veel oordeel onderling, beter weten, wij tegen zij
 • Wel onderling praten over anderen, maar niet direct aanspreken
 • Er wordt een strijd gevoerd wordt die wel voelbaar, maar niet zichtbaar is
 • Weinig bereidheid om te reflecteren op eigen gedrag
 • Oorzaken van problemen worden afgeschoven op anderen

De voordelen van teamcoaching on-the-job

 • het kost nauwelijks extra tijd, omdat het coachen plaatsvindt tijdens de ‘normale gang van zaken’
 • het team bepaalt zelf, gezamenlijk, wat ze willen bereiken
 • je staat er als leidinggevende niet alleen voor
 • herhalende patronen worden benoemd en er vinden direct interventies plaats
 • het programma wordt gaandeweg steeds flexibel afgestemd op de behoefte

En wat levert dat op?

Een team waarin mensen hun eigen verantwoordelijkheid pakken, lekker met elkaar samenwerken en weten wat ze aan elkaar hebben.

Durf jij het aan?

Wil jij met jouw team of organisatie aan de slag? Zoals iemand in een review schreef: “Fiona is niet voor de faint-hearted.” Ik zal jullie niet met zijden handschoentjes behandelen, ik benoem de dingen zoals ze zijn én ik stem af op de dynamiek in de groep. Het belang van veiligheid en vertrouwen staat voorop.

Ik breng al mijn kennis van systemen in, van Enneagramtypes, modellen en groepsdynamica. Ik faciliteer. En jullie doen de rest.

Wil je weten hoe zo’n traject er concreet uit ziet? Ik heb een heel helder plan van aanpak. Neem gerust contact op. Dan vertel ik er meer over.

In een korte tijd weet Fiona tot de kern te komen en vervolgens met veel vragen en observaties gezamenlijk tot oplossingen of een nieuwe inzicht te komen. Snel, doortastend, confronterend, spiegelend, eigenwijs, eigenzinnig, gevoelig, rationeel en intuïtief tegelijk. Een getalenteerde coach!

Mila den Engelsman, Managing Director, Angus Soft Fruits

WIL JE SAMEN MET JOUW AFDELING GROEIEN NAAR EEN PROACTIEF SAMENWERKEND TEAM?