10 Apr 2018

Hier weer een persoonlijk verhaal. Hoe ik mijn inzichten en levenslessen nu inzet om teams en organisaties effectief en blijvend te veranderen.

Waar het begon..

Terug naar het begin van mijn ondernemerschap 14 jaar geleden. Na 12 jaar Randstad besloot ik voor mezelf te beginnen. In het begin als freelancer. Ik kreeg opdrachten via bureaus. Om trainingen te geven op het gebied van presentatievaardigheden, communicatie, sales en leiderschap. Vooral aan multinationals, in het buitenland. Ik was er ingerold door mijn tweetaligheid.

Stoer vond ik dat, over de hele wereld vliegen. Maar… al gauw vond ik dat ik teveel aan het ‘zenden’ was. Ik kon wel vertéllen wat je moet doen om nieuwe klanten binnen te halen, maar als jij een stemmetje tussen je oren hebt wat zoiets zegt als: ‘niemand zit op mij te wachten’ of ‘ben ik wel goed genoeg?’, dan ga je er toch niet mee aan de slag.

1-op-1 Coaching op z’n Rotterdams

Dat triggerde mijn verlangen om mensen juist te faciliteren om inzicht te krijgen in die onderliggende blokkades; die maken dat we wel willen, maar het op de een of andere manier niet voor mekaar krijgen. En zo rolde ik in de 1-op-1 coaching. Wat ik met heel veel passie en plezier doe. Ik koos ervoor om me te verdiepen in de systemische invalshoek. Omdat ik merkte hoezeer dat helpt om inzicht te krijgen in de onderliggende dynamiek van verstrikkingen en blokkades. Dat ik daar fan van ben, hoef ik hier niet toe te lichten. En nu vind ik het geweldig om die kennis weer door te geven in mijn opleidingen. Zodat mensen dat gewoon lekker Rotterdams – praktisch – kunnen toepassen in hun dagelijkse werk.

Van 1-op-1 naar teamcoaching

Steeds meer merkte ik dat leidinggevenden allerlei inzichten kregen door de coaching. Het leidt daadwerkelijk tot ander gedrag.

En tegelijkertijd is het bereik te klein. Vind ik.

Het is voor een leider verdraaid ingewikkeld om te focussen op de gewenste resultaten, de dynamiek in de groep én de individuen. In een tijd waarin mensen steeds bewuster worden, de balans tussen de werkomgeving en het privéleven anders wordt en een burn-out op de loer ligt.

De leidinggevende wíl wel, met al z’n goeie intenties, maar weet niet altijd hóe.

Ik heb me regelmatig laten verleiden tot het organiseren van een heisessie; 1 of 2 dagen ondergedompeld, vaardigheden leren, oefenen, nieuwe doelen stellen, en aan de slag ermee. Nu zie ik dat het effect onvoldoende blijvend is. Het geeft een tijdelijke, zeer waardevolle, boost en dan komt er een externe trigger waardoor de groep weer terugvalt in oude patronen.

Teamcoaching on-the-job

Ik wist al langer dat ik met teams aan de slag wilde. Maar ik had de juiste aanpak niet gevonden. Totdat dat ik me opgaf voor een opleiding bij Floor Daver. Daar kreeg ik precies de missende puzzelstukjes aangereikt. Die inzichten hebben er toe geleid dat ik nu een heel praktische aanpak heb om teams on-the-job te faciliteren om de doelen te halen die ze zelf, gezamenlijk, hebben gesteld. De verantwoordelijkheid ligt geheel bij het team. Ik begeleid het proces, reik handvatten aan waar nodig en doe interventies in het moment. Dat helpt de groep om direct, ter plekke, ander gedrag in te zetten dat wél effectief is. Het team wordt op een hogere laag van volwassenheid gebracht. Dat werkt lekker, leidt tot de gewenste resultaten en geeft plezier.

Wanneer is teamcoaching nuttig?

Als je een of meer van onderstaande punten met ‘ja’ kunt beantwoorden (bel me dan eens vrijblijvend op) 

 • Onduidelijke onderlinge verantwoordelijkheden
 • Te weinig eigenaarschap, teveel wijzen naar de ander, afwachtend gedrag
 • Er is veel oordeel onderling, beter weten, wij tegen zij
 • Wel onderling praten over anderen, maar niet direct aanspreken
 • Er wordt een strijd gevoerd wordt die wel voelbaar, maar niet zichtbaar is
 • Weinig bereidheid om te reflecteren op eigen gedrag
 • Oorzaken van problemen worden afgeschoven op anderen

En wat doe je dan als leidinggevende?

Moet je er als leider dichter op zitten, of juist meer afstand houden? Meer sturen of meer vrijheid geven? Het lekker zelf laten uitzoeken of niet?

Het laatste dat je wilt is er als een babysitter tussen staan. Maar je wilt ook geen ellenlange trajecten waarvan  je het resultaat nog maar moet afwachten. Of dat je handvatten krijgt die je niet kan toepassen omdat de situatie bij jou net even anders is.

De voordelen van teamcoaching on-the-job

 • het kost nauwelijks extra tijd, omdat het coachen plaatsvindt tijdens de ‘normale gang van zaken’
 • het team bepaalt zelf, gezamenlijk, wat ze willen bereiken
 • je staat er als leidinggevende niet alleen voor
 • herhalende patronen worden benoemd en er vinden direct interventies plaats
 • het wordt meteen in praktijk gebracht

En wat levert dat op?

Een eigen-zinnig team, dat trouw is aan haar eigen waarden en vanuit de eigen plek bijdraagt aan het grotere geheel. En een beetje eigenwijs… natuurlijk.

Durf jij het aan?

Wil jij met jouw team of organisatie aan de slag? Zoals iemand in een review schreef: “Fiona is niet voor de faint-hearted.” Ik zal jullie niet met zijden handschoentjes behandelen, ik benoem de dingen zoals ze zijn én ik stem af op de dynamiek in de groep. Het belang van veiligheid en vertrouwen staat voorop.

Ik breng al mijn kennis van systemen in, van Enneagramtypes, modellen en groepsdynamica. Ik faciliteer. En jullie doen de rest.

Wil je weten hoe zo’n traject er concreet uit ziet? Ik heb een heel helder plan van aanpak. Neem gerust contact op. Dan vertel ik er meer over.