‘Hij schuift mij de schuld in de schoenen: Hij zei ten overstaan van het hele MT dat ik hem niet had ingelicht over de veranderde datum.’
‘Ze haalde mij onderuit waar iedereen bij was.’
‘Ik hoor steeds vaker van collega’s dat ze onveiligheid ervaren op het werk.’
Onveilig? Hoezo? Is er sprake van grensoverschrijdend gedrag?
‘Nee dat niet. Het is meer dat mensen zich niet durven uitspreken.’
Aha, dat is niet onveilig, dat is spannend! Laten we stoppen met die twee te verwarren.
Dáár gaat deze podcastaflevering over.
Onveiligheid op het werk
Als een collega naar jou toekomt om zich te beklagen over een onveilige werksituatie, vraag dan door! Voor je het weet zit je samen te roddelen. En als er íets is dat bijdraagt aan onveiligheid op het werk, is het dat wel.
Waar het om gaat is dat jouw collega zich niet durft uit te spreken. Hij of zij is geraakt door iets wat een ander deed of zei. Natuurlijk is het lastig om daar op het moment zelf adequaat op te reageren. Dat hoeft ook niet. Wat je wel kunt doen is reflecteren. Wat zei hij of zij precies? Wat in mij is er geraakt? Wat is mijn behoefte eigenlijk?
In 2017 schreef ik al een artikel ‘Hoe zorg je dat een collega wél wat doet met jouw feedback?’ Het is nog altijd actueel en het model dat ik erin beschrijf komt bijna bij al mijn cliënten aan bod tijdens hun traject.
Zolang jij je niet uitspreekt over ‘wat jou is aangedaan’, maar het wél deelt met een collega, draag jij namelijk bij aan het gevoel van onveiligheid dat in de onderstroom leeft maar niet wordt benoemt. Eerder nam ik al een podcastaflevering op ‘Onveilig of spannend: een systemische blik?’ Daarin heb ik het vooral over goede redenen die maken dat de wereld voor jou wellicht een onveilige plek is geworden, en hoe je daarmee kunt omgaan als je dat herkent. Beluister ‘m vooral als dit onderwerp je aanspreekt.
In de aflevering ‘Psychologisch onveiligheid – een hype’ pleit ik er vooral voor om jezelf bij de horens te vatten als jij onderwerpen niet bespreekbaar maakt, simpelweg omdat je ze te spannend vindt.
‘Have your fear and do it anyway’.
Is er van alles voelbaar maar niet tastbaar? Een organisatieopstelling kan inzicht geven in de onderliggende dynamiek. Ook daarvoor kun je bij mij terecht. Neem gerust contact op. Ik kijk graag met je mee.
💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid leiders om hun masculiene en feminiene kwaliteiten in balans te brengen. Ik help jou om je bewust te worden zodat jij kunt loskomen van oude conditioneringen, je verbinden met wie je werkelijk bent en balans en focus ervaart. Lees meer over mij.
Spreekt deze aflevering je aan? Dan kan ik je deze ook aanraden:
Onveilig of spannend: een systemische blik