Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inspiratie

Eerste hulp bij onbalans in hoofd en lijf

19 januari 2023

Vermoeidheid, slecht slapen, pijn in mijn rug en schouders, gebrek aan levenslust en onverwachte huilbuien. Kortom: mijn hoofd en lijf in onbalans.

Lekker begin van een nieuw jaar?

Ja, omdat ik nu weet dat ik er iets van kan leren.

Zo anders dan het altijd is geweest.

In Ontrafeld lees je

“Ik wilde alles onder controle hebben en voldoende geld verdienen om toekomstige klappen te kunnen opvangen. Daardoor lag mijn volle focus op omzet creëren. In mijn persoonlijke ontwikkelingstrainingen had ik geleerd dat je aan het resultaat kon zien of je intentie juist was geweest. Ik sloeg mezelf om de oren met resultaten waar ik niet tevreden over was. Dan moest ik harder werken, met meer focus, en meer uren. Dat had weer impact op mijn lichaam. Ik kreeg nog meer last van mijn nek, stijve rug, stram lijf, RSI-arm. Dan ging ik minder bewegen en meer paracetamol slikken. Daar werd ik dan weer ongelukkig van.”

“Weer zo’n typisch voorbeeld van een signaal van het lichaam waar ik op dat moment nog niet naar wist te luisteren.”

“Ik heb al heel mijn leven last van mijn lijf. Vooral van stijfheid in mijn rug, nek en andere gewrichten. Ik heb zo’n beetje alle therapieën en benaderingen geprobeerd die je je kunt bedenken. Franz Ruppert schrijft daarover dat mensen hun lichaam naar artsen en genezers brengen alsof het niet om henzelf gaat, maar om een lastig probleem waar iemand anders zich mee moet bemoeien. Dat herken ik.  (Franz Ruppert en Harald Banzhaf, Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik)”

De helende kracht van de werkelijkheid

In Ontrafeld heb ik mijn reis beschreven en ik heb uitgelegd vanuit systemisch perspectief waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Ik ben in mijn verleden gedoken om herhalende patronen bloot te leggen én om te begrijpen waar die vandaan kwamen.

De werkelijkheid aankijken is niet altijd makkelijk, maar de helende werking die daarvan uitgaat is ongelofelijk.

Ik kan wel zeggen dat ik geen pijn meer heb in mijn lijf, behalve … als emoties opspelen. Mijn automatische piloot was altijd dat ik me daaraan ergerde: ‘heb ik weer’, ‘geen tijd voor’. Ik werd gedwongen om tijd te maken om een therapeut of masseur te bezoeken en ja, dat hielp … even.

Nu weet ik: doe een stap terug en voel wat je voelt.

Eerste hulp bij onbalans in hoofd en lijf

Hoe doe ik dat?

  1. Ik kijk naar mijn agenda en schrap of verplaats alle afspraken die niet hoogstnoodzakelijk zijn.
  2. Ik besluit: goed is goed genoeg. Even geen punt op de i.
  3. Ik kruip op de bank onder een dekentje met een stemmig muziekje.

 

Kortom: ik geef me er even aan over.

Even? Ja, want door even niets te ‘moeten’, ontstaat er ruimte om te voelen. Mijn lieve lijf voelt zich gehoord.

In mijn geval hoeven die emoties zeker niet altijd negatief te zijn. Ik heb inmiddels gemerkt dat mijn lichaam gewoon reageert op overweldigende emoties. Punt. Als ik dan doorga zoals ik gewend ben, geef ik mezelf geen tijd om onderscheid te maken tussen wat bij mij hoort en wat bij een ander. Ik sta zo ‘open’ dat ik juist extra ontvankelijk ben voor alle energie van anderen. En dat kan ik er op dat moment niet bij hebben.

Tijd met mezelf, mijn eigen energie, los van anderen, is dan het recept om te voelen wat IK voel. In dit filmpje heb ik kort laten zien hoe ik wat niet van mij is weer van me afstrijk. Ik mediteer en visualiseer dat ik loslaat wat niet bij mij hoort. Zonder te weten wat het is. Heel intuïtief.

Vertragen.

Voelen.

Meditatie.

Langzaam laad ik me weer op met eigen, fijne, zuivere energie. Zodat het weer kan stromen.

Het helpt natuurlijk dat er wat schoonmaakwerk aan vooraf is gegaan tijdens mijn hele proces van ontrafelen. Mocht je voelen dat de tijd rijp is voor jou om ook die stap te zetten, feel free om contact op te nemen.

PS In de podcast met mijn nichtje Melanie, huisarts, gaan we in gesprek over wat stress met je doet en zij geeft tips die ze ook aan haar patiënten geeft. Je kunt hier de podcast beluisteren of het artikel lezen.

Meer inspiratie

Online cursus 'Ontdek je plek'

In deze cursus krijg je:

  • 5 modules met video’s en geschreven teksten.
  • Uitleg over de werking van familiesystemen.
  • Meditaties en opdrachten.
  • Een ingesproken geleide familieopstelling.
  • Tips voor verdere verdieping.