Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Omgaan met onrecht: systemisch perspectief

24 juni 2024

Heb jij een sterk rechtvaardigheidsgevoel? Heb je snel het idee dat jou (of iemand in jouw omgeving) onrecht wordt aangedaan? Wellicht vraag je je af waar dit sterke gevoel vandaan kan komen. In deze podcastaflevering over omgaan met onrecht vertel ik meer over het hebben van een sterk onrechtvaardigheidsgevoel en de mogelijke oorzaken en gevolgen daarvan.

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

Omgaan met onrecht (op de werkvloer)

Het lijkt wel alsof je het onrecht aantrekt. Je ziet van alles dat niet rechtvaardig is, zo ook in je werkomgeving.

  • Tijdens een meeting lijkt de leider een open vraag te stellen, maar ondertussen heeft hij of zij het besluit al gemaakt en was die vraag puur voor de vorm.
  • Een medewerker wordt voorgetrokken en krijgt steeds die leukere klussen toebedeeld.
  • Iemand wordt ontslagen met een volgens jou ongeloofwaardig excuus.

Rechtvaardigheidsgevoel: de neerwaartse spiraal

Dat rechtvaardigheidsgevoel gaat je in de weg zitten. Je hebt er last van dat onrechtvaardige situaties jou zo raken, want het maakt je wantrouwig, wat jouw gevoel van onrecht alleen maar versterkt.

Dat je bepaalde situaties of personen steeds minder vertrouwt, merken anderen ook. Zij voelen jouw scepsis, waardoor dat gevoel van wantrouwen wederzijds wordt. En dat terwijl jij zulke goede bedoelingen hebt…

In jouw utopische wereld heeft iedereen gelijke kansen. Daar strijdt jij graag voor, maar dat kost veel energie. En waar jij dacht dat jouw goedbedoelde strijd het geheel versterkt, blijkt in de praktijk dat het juist een verzwakkend effect heeft.

Onrecht binnen je familiesysteem

Waar komt jouw sterke rechtvaardigheidsgevoel vandaan? Misschien ben jij verbonden met iemand in jouw familiesysteem die ooit onrecht is aangedaan. Deze vaak onbewuste verbinding houdt jou gevangen. Hoe kom je daaruit?

Schrijf voor jezelf eens op:

  • Is er een bepaalde eigenschap die jij liever niet ziet?
  • Hoe verhoudt jij je tot het tegenovergestelde daarvan?
  • Met wie in je familiesysteem zou jij verbonden kunnen zijn?

Brengen de antwoorden op bovenstaande vragen jou al inzichten?

De kans is groot dat je herkent dat je je onbewust met iemand in je familiesysteem verbindt, maar dat je er niet helemaal bij komt. Een familieopstelling helpt jou niet alleen om jouw strijd met onrecht te duiden, maar om er ook los van te komen, zodat jij weer je eigen belangen mag nastreven.

Jouw patronen ontrafelen

Klinkt dit als iets voor jou? Ik begeleid leiders om hun masculiene en feminiene kwaliteiten in balans te brengen. Laten we jouw lagen systemisch afpellen om eens echt de diepte in te gaan. Als je benieuwd bent naar mijn coachingtraject, kun je daar op deze pagina meer over lezen. Of plan gerust een vrijblijvende afspraak met me in; dan vertel ik wat ik voor je kan betekenen.

Op Instagram, via de mail, of in een appje kun je me laten weten wat je van deze aflevering vond. Altijd fijn om van je te horen!

Heb je de aflevering over het omgaan met onrecht nog niet beluisterd? Dat kan hier.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid leiders om hun masculiene en feminiene kwaliteiten in balans te brengen. Ik help jou om je bewust te worden zodat jij kunt loskomen van oude conditioneringen, je verbinden met wie je werkelijk bent en balans en focus ervaart. Meer over mij.  Lees meer over mij.

Meer podcasts