Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Omgaan met negatief nieuws

18 november 2023

Hoe kun je omgaan met negatief nieuws, of dat nu op het journaal is, of binnen jouw directe omgeving? Daar hoor je over in deze podcastaflevering.

Als jij je wel eens schuldig voelt omdat je gelukkig bent, is het interessant om te kijken waar jouw schuldgevoel vandaan komt. Waarom mag jij niet gelukkig zijn van jezelf? Ik geef je er mijn kijk op, zowel vanuit een systemisch als een filosofisch perspectief.

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

Omgaan met negatief nieuws: vermijden?

Ik stuurde laatst een nieuwsbrief (schrijf je vooral in als je die ook wilt ontvangen), waarin ik begon met de woorden ‘hoe gaat het met je?’. Op het eerste oog een simpele vraag, maar ik voelde dat het nodig was om hem te stellen. We zitten inmiddels diep in de herfst, er gaat een griepgolf door het land en er gebeurt van alles elders in de wereld. Bewust of onbewust beïnvloeden al die dingen je op een negatieve manier.

Wat ik de laatste tijd veel om me heen hoor, als reactie op zo veel negatief nieuws dat op ons afkomt, is dat mensen zich afsluiten van het nieuws. ‘Ik kijk het nieuws niet meer, hoor. Ter zelfbescherming.’

Nu gaat het nieuws over vreselijke gebeurtenissen waar jij (over het algemeen) niet direct bij betrokken bent. Maar hoe ga jij dan om met leed dat zich wél in jou directe omgeving afspeelt?

Mag jij gelukkig zijn van jezelf?

Hoe ga jij – zowel in je werk- als privésfeer – om met ziekten of sterfgevallen in jouw omgeving? Of met mensen die problemen ervaren? In hoeverre word jij daardoor naar beneden gehaald? En heb je misschien wel het idee dat je niet meer gelukkig mag zijn, omdat iemand anders ongelukkig is? Omdat je ‘dat niet kan maken’?

Als je dat gevoel herkent, kan dat te maken hebben met een loyaliteit naar iemand in jouw familiesysteem. Om daarachter te komen, gebruik ik met mijn cliënten altijd een ademhalingsoefening waarbij je de focus legt op je onderbuik, zodat je niet vanuit je hoofd een beredeneerd antwoord geeft, maar vanuit je onderbuikgevoel. De vraag die ik vervolgens stel, luidt: ‘Wie uit jouw familiesysteem was ongelukkig en zou je gevoelsmatig in de steek laten als jij jouw geluk volledig omarmt?’

Als er nu iemand in je opkomt, maar je begrijpt niet helemaal waarom, weet jouw lichaam dat waarschijnlijk wel, maar heeft jouw hoofd de link nog niet gelegd. Mocht je dit even tegen me aan willen houden zodat we samen kunnen ontrafelen waarom die persoon in jou opkwam, kun je hier een 30 minuten gesprek met me inplannen.

En trouwens, ik heb nog veel meer van dat soort (systemische) vragen, helemaal afhankelijk van wat er intuïtief op dat moment in mij opkomt.

Energie: trillingsniveau

Het kan natuurlijk ook zijn dat de ellende in de wereld niet per se systemisch verklaard kan worden, maar dat je het gewoon echt niet kunt hebben. Als je het omgaan met negatief nieuws lastig vindt, neem ik je graag even mee naar een ander perspectief.

Einstein zei: ‘Alles is energie en alles heeft een bepaald trillingsniveau.’ Vaste materie heeft een lager trillingsniveau dan lichte, luchtige materie.

Dit geldt precies hetzelfde voor emoties. Als jij zware emoties voelt, zoals verdriet, angst en frustratie, krijg je een laag trillingsniveau. Vrolijkheid, dankbaarheid en geluk gaan juist gepaard met een hoger trillingsniveau.

Energieën van hetzelfde trillingsniveau trekken elkaar aan. Als jij slecht in je vel zit, trek je dus eerder nare dingen naar je toe dan wanneer je optimistisch in het leven staat. Het is daarom ook zo lastig – maar gelukkig niet onmogelijk – om uit een negatieve spiraal te komen.

Meditatieoefening

Wat je onder andere kunt doen, is je volledig te focussen op iets waarvoor je – ondanks dat je slecht in je vel zit – dankbaar bent, in de vorm van een oefening. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Er is … (angst, verdriet, onmacht), maar ook dankbaarheid voor …’. Vervolgens kun je je in een meditatie verbinden met dat waar je dankbaar voor bent. Daarmee verhoog je meteen je trillingsniveau.

Er is zelfs gemeten dat het trillingsniveau op aarde omhoog gaat op het moment dat veel mensen mediteren. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan om te kijken op de website van HeartMath Institute dat al decennia lang onderzoek doet naar het effect van het inzetten van je hart op het welzijn van jezelf én anderen.

Wat mag je bij een ander laten?

Als jij je laat meeslepen door angst, pijn of verdriet doordat je zo begaan bent met mensen die lijden, voed je als het ware die bestaande negatieve brandhaard. Als je een positieve bijdrage wilt leveren, sluit je dan niet af, maar open juist je hart voor wat er gebeurt. Je kunt daarmee begaan zijn en compassie tonen, maar wél onderscheid maken tussen wat bij jou hoort en wat van een ander is.

Hoe meer je jezelf hebt ontrafeld, hoe beter je dat onderscheid kunt maken en hoe makkelijker het is om compassie te tonen zonder dat je je hart moet sluiten uit zelfbescherming.

In deze podcastaflevering ga ik dieper in op het stukje ‘wat is van jou, en wat mag je bij een ander laten?’.

Take-away

Tot slot geef ik je graag de volgende vraag van Alexandra Broeder mee, die ik laatst tegenkwam in een prachtige aflevering van het televisieprogramma ‘De Verwondering’.

‘Is het leven van jou? Of ben jij van het leven?’

Deze filosofische vraag wilde ik graag met je delen, om rustig op te broeden en wellicht ook om met anderen over in gesprek te gaan.

Daarna hoor ik heel graag wat jouw take-away is van deze podcastaflevering. Wat neem jij mee? Stuur me een mail of een bericht op Instagram; ik hoor graag van je.

Heb je de aflevering nog niet beluisterd? Dat kan hier.

En ben je benieuwd naar mijn nieuwsbrief, waarin ik eens in de zoveel tijd wat gedachtenspinsels met je deel, dan kun je je daarvoor aanmelden op mijn home page.

Jouw omgang met negatief nieuws vanuit een systemisch perspectief ontrafelen?

Heb jij de neiging om je af te sluiten van het nieuws? Of heb je soms het gevoel dat je niet gelukkig mag zijn? Dan kan ik je mijn online cursus aanraden. Als je die nu aanschaft, kun je direct beginnen. Je krijgt onder andere verdiepende vragen, uitleg over de werking van systemen en een geleide familieopstelling; aan de hand van jouw familieopstelling kunnen we samen terugkerende patronen ontrafelen.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts