Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Omgaan met hooggevoeligheid

26 februari 2024

HSP: Highly Sensitive Person. Inmiddels ben ik me ervan bewust dat ik een behoorlijk hooggevoelig en hoogsensitief persoon ben, waardoor ik manieren heb gevonden om dat als gave in te zetten. Ik heb echter ook jaren gekend dat het vooral een opgave was. Zonde. In deze podcastaflevering ga ik graag verder in op hooggevoeligheid, zodat je het bij jezelf en/of bij anderen kunt herkennen.

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

Hooggevoeligheid en energetische velden

In 2010 deed ik examen in Enneagram Integratie Coaching. Ik was er goed in, vond het interessant, maar tóch zakte ik voor mijn examen. Daar had ik moeite mee, want ik was iemand die altijd alles goed wilde doen. Ik was echter dusdanig mijn best aan het doen om te slagen, dat ik mijn authenticiteit en gevoeligheid daarin verloor.

Een cursusgenoot zei me: ‘De docent en jij botsen in jullie energieën. Jullie hebben allebei een sterk energetisch veld, maar jij bent je daar niet van bewust. Ik raad je aan om aan de slag te gaan met het hooggevoelige stuk. Pas als je je er bewust van bent, kun je het doseren.’

Sindsdien ben ik mij gaan verdiepen in hooggevoeligheid, door middel van onder andere energetische opleidingen, meditatie en healings. Inmiddels heb ik het Enneagram Integratie Coaching op de achtergrond geplaatst en ondersteun ik cliënten vooral aan de hand van systemische coaching en familieopstellingen bij het doorbreken van herhalende patronen.

Hooggevoeligheid: een last of een lust?

Bij veel van de sessies die ik begeleid komt bij mijn klanten hooggevoeligheid naar voren. En dat kan voor hen een last of een lust zijn.

Zelf merk ik dat het mij in mijn werk vooral hélpt. Ik heb doordat ik hooggevoelig ben het vermogen om meer te zien dan waar de ander zich bewust van is. In mijn rol als coach ben ik ook in de positie om iemand te confronteren met iets dat ik zie, waar diegene zelf nog niet achter is. Toch moet ik opletten en aanvoelen in hoeverre ik bij de persoon tegenover me aan die volumeknop kan draaien.

Anderzijds moet ik in mijn privéleven vaak meer oppassen voor hoe ik mijn hooggevoeligheid inzet. Ik neem van alles waar bij iedereen om me heen, maar ik heb nu eenmaal niet altijd de uitnodiging om iemand daarmee te confronteren. Wanneer zit iemand te wachten op mijn ‘helderziende’ gave? Soms kan het mooi zijn om het in te zetten; in andere gevallen kan ik het beter laten.

Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Hooggevoeligheid kan verder gaan dan sferen goed aanvoelen. Met hoogsensitiviteit neem je ook nog eens veel prikkels in extreme vorm waar. Ik leg mijn telefoon bijvoorbeeld ’s nachts niet naast mijn bed, want anders heb ik last van de straling. Ook zet ik de inductieplaat nooit op de hoogste stand.

Het kan een last zijn om zo veel te voelen. Van het kreukeltje in je lakens tot een geluid dat een andere persoon niet eens hoort. Maar met die minder fijne kant van ‘het goed kunnen voelen’ heb je het nu eenmaal mee te doen. Dat wordt makkelijker naarmate je je meer bewust bent van de mooie kant ervan.

Omgaan met hooggevoeligheid

Het herkennen en erkennen van hooggevoeligheid is al een belangrijke eerste stap om er beter mee om te gaan. Je kunt het zien als een volumeknop die je kunt bedienen. Soms zet je het in; soms niet.

Wat voor mij altijd goed helpt wanneer ik een nieuwe ruimte inloop, is dat ik even diep ademhaal. Ik neem de ruimte en de bijbehorende sferen in me op, maar ik voel tegelijkertijd wat wel en niet van mij is. Ik neem de tijd om mij op deze nieuwe omgeving af te stemmen. Wat is er in de ruimte aanwezig dat niet is uitgesproken? Is het aan mij om daar iets mee te doen?

In het geval van een meeting met meerdere personen kun je jouw hooggevoeligheid voorzichtig inzetten. Je bent de eerste die merkt dat iemand het ergens niet mee eens is, dat er onuitgesproken dingen spelen, of dat iemand er met zijn gedachten niet bij is. En dat kun je bijvoorbeeld als volgt bespreekbaar maken: ‘Ik merk dat jij nog niet veel gezegd hebt, terwijl ik het idee heb dat jij hier wel degelijk wat aan toe te voegen hebt.’

Jouw patronen ontrafelen

Klinkt dit herkenbaar? Wil je graag weten hoe je kunt omgaan met jouw hooggevoeligheid? Zodat je de positieve kwaliteiten beter kunt inzetten? Ik help je graag om niet alleen je hoofd, maar ook je hart en je buik te benutten.

Plan via Calendly vooral een vrijblijvend gesprek van een half uur met me in. Of stuur me een berichtje op Instagram, een mail, of een appje. Altijd fijn om van je te horen!

Heb je de aflevering over hooggevoeligheid nog niet beluisterd? Dat kan hier.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Spreekt dit je aan? Dan kan ik deze ook aanbevelen:

Intuïtief leiderschap: zweverig of essentieel?

Balans tussen feminiene en masculine kwaliteiten.

Persoonlijke transformatie: mijn retraite-ervaring.

Meer podcasts