Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inspiratie

Hoe om te gaan met negatieve emoties

4 juli 2023

Gouden tip

Volgens mijn cliënt is dit echt een geweldige ‘oefening’ om je anders te verhouden tot negatieve emoties.

Ken je dat overweldigende gevoel van bijvoorbeeld boosheid, frustratie, angst of verdriet? Met een grote kans dat je maar moeilijk in slaap komt, midden in de nacht wakker wordt, eindeloos ligt te malen en je jezelf de volgende dag uit bed hijst, je vermant en energie uit je tenen weet te halen om het beste van de dag te maken?

Als je dat een keer overkomt, is het niet zo erg, maar het kan ook zijn dat je in een negatieve spiraal terecht komt die al je energie uit je slurpt.

Dan kan je het volgende doen:

  1. Schrijf op welke emoties er zijn … en wat nog meer
  2. Neem een beetje afstand en schrijf op welke emoties er nog meer zijn … en verder
  3. Naast de overweldigende emotie is er namelijk nog meer: andere negatieve emoties, maar ook [zeg het maar]: dankbaarheid bijvoorbeeld voor … , blijdschap omdat …

Zo krijg je een veel breder beeld van wat er allemaal speelt. We hebben de neiging om ons te identificeren met een allesoverweldigende emotie, maar je ‘bent’ niet je emoties: je ‘hebt’ ze.

Dit helpt om je daarvan bewust te worden en dat geeft rust.

Ik hoor graag of het heeft gewerkt 😉

PS grappig woord eigenlijk ‘ver-mannen’.

Blijf je last houden van negatieve emoties?

Dan kan het zijn dat je onbewust bent verbonden met iemand in jouw familiesysteem. Vragen die jij jezelf zoal kunt stellen zijn:

  • Op wie lijk ik in mijn gedrag?
  • Waar wil ik liever niet naar kijken?
  • Wat of wie wordt er buitengesloten?

Een opstelling kan veel inzicht geven in de herhalende patronen. Als je wilt dat ik met je meekijk, neem dan contact op.

Je kunt ook de laagdrempelige online cursus Familieopstellingen doen. Dat gaat je zeker helpen om de verborgen dynamieken en loyaliteiten naar jouw familiesysteem in kaart te brengen.

Meer inspiratie