‘Sinds mijn burn-out kan ik geen twee dingen tegelijk meer doen en ben ik sneller moe.’
Een burn-out, hoe pijnlijk ook, krijg je niet voor niets. Ons lichaam geeft grenzen aan. Alleen komt het ons niet altijd uit om ernaar te luisteren. De kans is groot dat jouw lichaam al verschillende keren aan de bel heeft getrokken. Als het steeds geen gehoor vindt, gooit het iets stevigers in de strijd.
Dan wordt je opeens onderuit gehaald. Bij de één ziet dat er vrij letterlijk uit; door een ongeluk bijvoorbeeld, waardoor je niet anders kunt dan rust nemen. De ander komt van de ene op de andere dag niet meer overeind. Wat je ook probeert, het gaat gewoon niet.
Vaak gaat dat gepaard met een lang traject van herstel.
Wat je kunt leren van een burn-out
Als je geluk hebt, kom je terecht bij een coach of therapeut die jouw burn-out bij de wortels aanpakt.
Zoals Jane Coerts omschrijft in haar boek Van burn-out naar levenszin zijn er vaak 3 onderliggende oorzaken voor burn-out:
- niet-genomen rouw;
- plekverwarring;
- passie in de schaduw.
Niet-genomen rouw
Dit gaat over afscheid en verlies. Welk verlies heb jij nog niet (werkelijk) in de ogen gekeken? En dan bedoel ik niet alleen het verlies van dierbare mensen en dieren, maar ook die baan die aan je neus voorbij ging, het vriendje dat jou in de steek liet, de sport die je na een blessure niet meer kon beoefenen of de opleiding die je níet hebt gevolgd, omdat het niet mocht of kon.
De vraag is: Waar heb jij nog rouw-arbeid te verrichten?
Alleen wanneer je werkelijk stilstaat bij het gemis, dwars door de pijn heengaat zonder je emoties te willen duiden, voelen wat je voelt, zonder oordeel of verwachtingen, kun je je op een andere manier verhouden tot het gemis. Met het gevolg dat je er betekenis aan kunt geven. Dan voegt het een nieuwe dimensie toe aan je leven en dat neem je weer mee in het nieuwe dat op je pad komt.
We zijn geneigd eraan voorbij te willen gaan, de stap van rouwen over te slaan en door te gaan, focus op de toekomst. Maar dan missen we ook de betekenis, de verrijking, de geleerde lessen.
Plekverwarring
Dit gaat over het basisprincipe van familiesystemen dat iedereen z’n eigen plek heeft in de ordening en dat je alleen de stroom van het leven kunt opvangen als je op jouw eigen plek staat. Ik maakte er een podcastaflevering over ‘Familiesystemen: de fontein als metafoor‘ naar het boek ‘De Fontein, vind je plek’ van mijn collega Els van Steijn met wie ik samen in de opleiding zat.
Een familieopstelling kan jou helpen om jouw eigen plek weer in te nemen. Bij mij kun je terecht voor een 1-op-1 opstelling. Dat is fijn, want dan heb ik alle aandacht voor je. Het principe werkt hetzelfde als in een groep, alleen voelt het voor veel mensen veiliger en rustiger.
Wil jij liever eerst onderzoeken wat jouw eigenlijk plek is en of jij op die plek staat of juist op een andere plek terecht bent gekomen? Dan raad ik je mijn online cursus aan ‘Ontrafeld; ontdek je eigen plek‘.
Passie in de schaduw
Dit gaat over onbenut potentieel. Zit jij wel op de juiste plek? Krijg jij de kans om je héle zelf te laten zien of moet je je steeds aanpassen om erbij te horen? Durf jij jezelf te zijn? Met wie in jouw familiesysteem ben jij verbonden in jouw angst om afgewezen te worden?
Ook daar kan ik samen met jou naar kijken. Je bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek van 30 minuten. Plan het hier in.
Weer voelen na je burn-out kan confronterend zijn
Als je aan de slag gaat met de punten die op jouw van toepassing zijn, kom je vanzelf weer in contact met je gevoel. En ja, dan voel je wél wanneer het genoeg is, dat jouw lichaam wellicht gelukkiger is als het niet hoeft te multitasken en welk levenstempo bij je past.
Dan doe je de dingen die je doet met aandacht en gevoel en stel je je open om je te laten verwonderen door wat zich steeds aan jou laat zien.
Ik noem dat rijkdom.