Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Invloed van onveilige hechting en miskraam op relaties

11 maart 2024

In deze podcastaflevering over onveilige hechting heb ik een bijzondere gast: één van mijn klanten die vlak voor de opname haar coaching traject bij mij heeft afgerond. Thema’s die vaak in onze sessies terugkwamen zijn (onveilige) hechting, relaties en de gevolgen van het buitensluiten van familieleden door bijvoorbeeld een miskraam of abortus. Het zijn thema’s die op velen van toepassing zijn, dus daarom wijd ik er graag een aflevering en artikel aan.

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

Even voorstellen: Leni Minderhout

Leni Minderhout heeft de afgelopen vier maanden bij mij een coaching traject gevolgd. Toen we onze laatste sessie afsloten, waarbij de cirkel rond was, hadden we zulke mooie en voor velen herkenbare thema’s aangehaald, dat ik spontaan aan Leni vroeg of ze ervoor openstond om samen een podcastaflevering op te nemen. En zo geschiedde. Dankjewel Leni, dat je jouw verhaal met ons wilt delen.

‘Bijzonder om dit te mogen doen. Ik ben Leni Minderhout en ik ben 67 jaar. Ik heb altijd in finance in de corporate wereld gewerkt en in 2009 begon ik als coach en counselor voor 45-plussers. Een aantal jaar terug ben ik vroegtijdig met pensioen gegaan.

Een directe aanleiding om contact met Fiona op te nemen was dat het een aantal jaar geleden niet zo goed ging met mijn zoon van 29.

Zijn er herhalende patronen, die ik onbewust aan hem meegeef? Wat kan ik nog doen aan mezelf? En hoe zorg ik ervoor dat ik hetgeen wat hij meemaakt bij hem laat?’

Kun je een ander z’n lijden gunnen?

Dat laatste is voor elke moeder natuurlijk een grote uitdaging. Je wilt het beste voor je kinderen. Maar als het even minder lijkt te gaan, is je zorgen maken het meest belastende wat je je kind kunt aandoen. Je kunt niet veel meer doen dan er voor die persoon zijn. In de aflevering ‘kun je een ander z’n lijden gunnen’ heb ik het daar uitgebreid over.

‘Ik heb altijd alles op willen lossen’, vervolgt Leni. ‘Dat heeft me veel gebracht. Maar sommige kwesties kun je niet zelf fixen. Die moet je bij een ander laten. Of de ander ook daadwerkelijk lijdt, vullen we vaak zelf (onterecht) in. Dus als mijn zoon zegt dat het goed gaat met hem, moet ik dat ook gewoon zo aannemen.’

Onveilige hechting

In de sessies met Leni kwam het thema onveilige hechting naar boven. Het komt regelmatig voor dat kinderen van jongs af aan geen veilige hechting meekrijgen. Vaak heeft dit een logische verklaring. Als je als baby de eerste paar weken in de couveuse hebt doorgebracht, of als je moeder lijdt aan een ziekte of postnatale depressie, heb je in de eerste levensfase het essentiële huid- en oogcontact met de moeder gemist.

Dit kan later in verschillende situaties naar voren komen. Of het nu op je werk is, in je relaties met vrienden, of met je (ex-)partner(s). Je kunt natuurlijk niet alles op onveilige hechting afschuiven; soms ga je als vrienden of stel uit elkaar omdat je simpelweg uit elkaar bent gegroeid. Wel is het interessant om terug te kijken naar jouw vroegere relaties en te analyseren waarom je er een punt achter hebt gezet.

Onveilige hechting: je relaties als spiegel

Dat deed Leni ook. ‘Als ik mijn relaties op een rijtje zet, valt het me op dat het hele verschillende persoonlijkheden zijn geweest. Wat maakt dat ik die relaties inging? Ik dacht op zoek te zijn naar hetgeen dat ik in mezelf miste. Als ik dat vervolgens in een ander vond en de relatie een tijdje later weer eindigde, bleef er een gat achter. Opvallend genoeg was ik zelf degene die de relaties beëindigde en met die leegte achterbleef.

Ik ging daarvoor naar een therapeut. In die sessies kwamen we al snel tot de conclusie dat wat ik in mijn partners zocht, niet iets was dat bij mij ontbrak, maar juist iets dat ik zelf al had, maar nog niet zozeer van bewust was. Ik zocht en vond in feite iemand die mij spiegelde. Anders was ik niet op die personen gevallen. En dat gaf mij met terugwerkende kracht op een mooie manier inzicht in mijn eigen kwaliteiten, waar ik me tot die tijd niet bewust van was.’

Voor mij is dit een herkenbaar verhaal, waar ik in mijn boek ‘Ontrafeld’ ook een stuk aan heb gewijd. Wat maakt dat je je ineens aangetrokken voelt tot een persoon? In mijn gelukkige huwelijk met Edwin, kwam ik onverwacht voor die vraag te staan, toen ik een aantrekkingskracht naar een andere man ervaarde. En wat bleek? Die persoon spiegelde kanten van mezelf waar ik pas net kennis mee begon te maken. Nadat ik het uitgesproken had naar Edwin, was het gevoel weer weg en merkte ik hoe verliefd ik juist op mijn eigen man ben.

Buitengesloten familieleden

Een tweede thema dat we aanhalen is het buitensluiten van familieleden. Het helpt om hen weer in te sluiten in het familiesysteem. En daar is een familieopstelling een mooie methode voor, zo ervaarde Leni.

‘Ik ben een nakomer en heb dus niet veel opgepikt van mensen die mij voorgingen. Ik voelde me als kind altijd anders. Niet gezien. Terwijl ik weet dat mijn vader heel trots op me was, dus wat dat betreft is dat dubbel.

De familieopstelling die Fiona voor mij begeleide was in ieder geval intens. Ik kom uit Zeeland en ik heb tot dat moment altijd een bepaalde weerstand tegen Zeeland ervaren, maar die was na de opstelling compleet verdwenen. Na deze opstelling had ik ineens het gevoel dat ik bepaalde personen wilde opzoeken en dat heb ik ook gedaan. Wat mij betreft heb ik daarmee mijn systeem weer compleet gemaakt. Belangrijk, want anders blijft er iets onopgelost, wat ik automatisch doorgeef aan mijn zoon.’

Miskraam of abortus: familieopstelling

Een ander voorbeeld van buitengesloten familieleden is een miskraam of abortus. Ook daar heeft Leni mee te maken gehad. ‘Na de geboorte van mijn zoon heb ik nog een aantal miskramen gehad. Daar ben ik destijds op een best klinische manier mee omgegaan. Het gebeurt nu eenmaal; we gaan weer door met het leven. Ik had het dus weggestopt, maar stiekem bleef het knagen en kwam het soms naar boven.

Toen ik het in een sessie met Fiona bespreekbaar maakte, hebben we er gelijk een opstelling aan gewijd. Dat was heftig, maar vooral nuttig. Ik voel nu dat ik er niks meer mee hoef te doen. Het heeft een andere lading gekregen.’

Miskramen, maar ook abortus, is een privéonderwerp, maar tegelijkertijd krijgen zo veel mensen er mee te maken, dat het zonde is dat er een taboe op rust. Ik ben Leni daarom dankbaar dat ze dit niet alleen met mij, maar ook met jou heeft willen delen.

Tips tegen malen

Tegen het einde van de aflevering deelt Leni twee mooie tips.

  1. ‘Soms maak je je ergens druk om en denk je de volgende dag: waar heb ik nou over zitten malen? Ik heb van Fiona geleerd dat je negatieve emoties als verdriet, bezorgdheid of boosheid in een perspectief kunt plaatsen. Je zet het van je af door te erkennen: ‘er is… (verdriet/boosheid/frustratie), maar er is ook… (dankbaarheid/liefde).’
  2. Het gebeurt me geregeld dat ik ’s nachts een paar uur wakker lig en mijn gedachten niet kan stoppen. Mijn antwoord daarop is tegenwoordig het doen van ademhalingsoefeningen. Een oefening die voor mij uitstekend werkt, is het hanteren van een langzame en diepe ademhaling. Daarbij zeg ik een soort mantra (‘empty’ werkt voor mij, je kunt bijvoorbeeld ook ‘ruimte’ zeggen). Mijn lichaam denkt vervolgens: oké, je kunt nu in slaap vallen.’

Tot slot

Wanneer ik haar vraag of ze nog iets wil benoemen, zegt Leni: ‘Het coachingstraject is als een soort sluitstuk waar ik lang verder mee kan. Wat ik fijn vind aan jou is dat je zo heel goed kunt inspelen op wat je hoort, zonder een hele methodiek en stappen in je achterhoofd te hebben, maar goed kan luisteren en echt contact maken. Dat vond ik heel erg fijn. Dat ging heel organisch. Dankjewel voor je wijsheid.’

Dankjewel, lieve Leni voor het delen van jouw verhaal met zoveel openheid, eerlijkheid en kwetsbaarheid. Diezelfde kwaliteiten hebben jou en mij geholpen om tot de kern te komen in de coaching.

Jouw patronen ontrafelen

Is het stukje over onveilige hechting herkenbaar voor je? Ik wijd er graag een familieopstelling met je aan. Je kunt deze ook zelfstandig uitvoeren, met mijn online hulp. In de online cursus ga je op je eigen tempo aan de slag met de vijf modules.

Wil je eerst in gesprek om te kijken wat voor traject het beste bij jou past? Plan via Calendly vooral een vrijblijvend gesprek van een half uur in. Of stuur me een berichtje op Instagram, een mail, of een appje. Altijd fijn om van je te horen!

Heb je de aflevering over onveilige hechting nog niet beluisterd? Dat kan hier.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts