Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Familiesysteem: Waarom cognitie jouw persoonlijke ontwikkeling belemmert

2 oktober 2023

In deze podcastaflevering ga ik dieper in op het belang van het innemen van jouw plek in het familiesysteem. Als kind sta jij onder jouw ouders, die weer onder hún ouders staan, generatie achter generatie. Het kan zijn dat je door bepaalde gebeurtenissen in het verleden niet meer onder jouw ouders staat, maar tussen hen in, of boven ze. Je kunt echter alleen meegaan met de stroming van het leven als je op jouw plek staat: ónder jouw ouders.

Ik leg het je er graag meer over uit aan de hand van een voorbeeld uit mijn coachingpraktijk.

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

De basisprincipes van familiesystemen

Deze week had ik twee cliënten die allebei een soortgelijke uitspraak deden: ‘Ik kan nu echt met veel meer compassie naar mijn ouders kijken en begrijpen waarom ze de dingen hebben gedaan zoals ze die hebben gedaan.’

Er zit veel informatie in deze uitspraak verscholen: aan de ene kant zegt het iets over jouw rationele brein dat jou zo goed beschermt en aan de andere kant over de plek die jij hebt ingenomen in jouw familiesysteem.

Het rationele ‘begrijpen’ vs. het emotionele ‘voelen’

De cliënten om wie het ging, zijn allebei krachtige, slimme, vrouwelijke leiders die veel bereikt hebben. Ze hebben een reflectief vermogen en ze hebben al heel wat laagjes afgepeld in hun zoektocht naar het doorbreken van patronen. Tóch komen ze bij mij aankloppen, want ze voelen: ik wil door naar die volgende laag.

Het échte grote verdriet is vaak zo zwaar dat ons brein ons voldoende vluchtroutes geeft om dat uit de weg te gaan. Misschien herken je het wel dat je wegblijft van het échte pure verdriet en in plaats daarvan hard gaat werken en je focust op het neerzetten van goede resultaten.

The only way out is through

The body keeps the score is een mooie boektitel van Bessel van der Kolk. Je spiercellen slaan gebeurtenissen tijdens jouw leven op. Je kunt oude pijn alleen helen door je weer te verbinden met jouw gevoel. Dat is spannend en het brein probeert je daarvoor te beschermen. Hard werken vormt dan een mooie afleiding. Ook secundaire emoties als boosheid, de schuld geven aan anderen en het rationele ‘dit is niets voor mij’, helpen jou om weg te blijven van de rauwe primaire diepste pijn.

Als je dat van jezelf herkent, kun je ervoor kiezen om wél de diepte in te gaan en jezelf open te stellen voor het het voelen, wetend dat daar de échte weg naar heling ligt.

Desalniettemin gebeurt het regelmatig dat cliënten  tijdens de sessie terugdeinzen: ‘Dit is niks voor mij.’

Ik zie de strijd tussen hun rationele brein en hun voelende lichaam: ‘Mijn hoofd houdt me tegen, maar ik voel dat Fiona gelijk heeft.’

Zodra mijn cliënten dat (h)erkennen, kunnen we door naar de diepere laag. De laag waar je gaat voelen, waar je niet meer kunt analyseren met je alwetende brein wat je al weet, maar daar waar je de wijsheid van je héle lijf gebruikt om te ervaren dat er nog zoveel méér informatie beschikbaar is.

Wat is jouw plek in het familiesysteem?

We geven steeds patronen door, van generatie op generatie. Als we tijdens onze opvoeding niet hebben geleerd om over emoties of gevoelens te praten, doet de volgende generatie dat ook niet.

Als je bij mij komt, weet je dat je inzicht gaat krijgen in de patronen die jij van huis uit hebt meegekregen en onbewust meeneemt naar andere plekken in jouw leven. Je leert om daar op een andere manier mee om te gaan en met zachtheid naar het verleden én naar jezelf te kijken. It’s never too late to have had a happy past.

Bij de uitspraak die ik eerder als voorbeeld nam (‘Ik kan nu echt met veel meer compassie naar mijn ouders kijken, en begrijpen waarom ze de dingen hebben gedaan zoals ze die hebben gedaan.’), zit er echter een addertje onder het gras.

Maak je jezelf daarmee groter of kleiner dan jouw ouders? Vanaf welke plek zeg jij dat?

Het lijkt namelijk alsof je bóven hen gaat staan. Alsof je een moeder bent die met een vergevende blik naar haar kind kijkt.

Zo sta je niet op de plek waar jij volgens het familiesysteem hoort te staan: als kind van jouw ouders, ónder jouw ouders. De plek vanaf waar je met compassie en liefde naar hen kunt kijken en ze helemaal kunt nemen zoals ze zijn.

Jouw plek weer innemen

Volgens de basisprincipes van systemen heeft iedereen namelijk een eigen plek in de ordening. Jij bent het kind van jouw ouders, dus jouw ouders staan boven jou. Dáárboven staan dan weer hun ouders: jouw grootouders.

Je kunt alleen meegaan met de stroom van het leven vanuit jouw eigen plek: als kind van jouw ouders. Als er vroeger redenen zijn geweest om tussen jouw ouders of boven jouw ouders te gaan staan, leer je tijdens mijn coaching om weer terug te gaan naar de plek waar jij hoort te staan: onder jouw ouders.

Je voelt namelijk dat er nog onbenut potentieel is. Je wilt die diepere laag afpellen. Helemaal jezelf kunnen zijn. Maar daarvoor zal je eerst jouw plek in het familiesysteem volledig moeten innemen en omarmen.

Geven en nemen: in balans?

Ik geef jou wat, dus jij geeft mij weer wat terug. Geven en nemen hoort in balans te zijn. We nemen van iemands emotionele bankrekening, voelen dat we in het rood staan, en doen weer iets liefdevols terug om de balans te herstellen.

Maar hoe zit dat in families?

Binnen ouder-kindrelaties is die balans er niét. Als ouders geef je aan kinderen. Als kind ontvang je. Uiteindelijk is er over generaties heen wel degelijk een balans tussen nemen en geven, die zichtbaar wordt als je kleinkinderen krijgt. Je gaat dan als grootouder via de kleinkinderen weer ontvangen; het komt je toe. Dat is een prachtige dynamiek.

Maar in de basis geven ouders, en nemen kinderen. Op het moment dat jij boven je ouders gaat staan, creëer je een afstand, en ga je geven. In de dynamiek van de systemische ordening ga jij dan dus van je plek af, waardoor je niet de stroom van het leven kunt ontvangen.

Familiesysteem: Ontvang de kracht van de generaties vóór jou

Hoe méér jij op je eigen plek kunt staan, hoe meer jij de kracht kunt ontvangen van álle generaties die jou zijn voorgegaan. Het vraagt echter een vorm van nederigheid om die wijsheid en die kracht van jouw vorige generaties helemaal te kunnen ontvangen. Om te kunnen voélen hoe dat door de generaties achter jou en door jou heen stroomt.

Wil je daar een voorproefje van krijgen? Beluister dan de podcastaflevering, waarin ik op het eind een meditatie met je doe. De langere versie van de meditatie vind je hieronder:

Aan de slag met een familieopstelling

Met behulp van een familieopstelling help ik jou om de dynamiek te ontrafelen die maakt dat jij van je plek bent gegaan. Beluister vooral deze podcastaflevering als je meer wilt weten over familieopstellingen. Welke universele thema’s zorgen ervoor dat jij van je plek bent gegaan?

Ik ben benieuwd wat mijn verhaal over het innemen van jouw plek en de bijbehorende meditatie met je doet. Merk je dat jij de neiging hebt om tussen of boven jouw ouders te staan? Wat doet het met je om de verbinding met alle generaties achter jou te ervaren? Laat het me vooral weten in een DM op Instagram of door me te mailen.

Wil je jouw plek binnen jouw familiesysteem weer innemen? Boek vooral een sessie bij me om een familieopstelling te doen! Of doe de online cursus in jouw eigen tijd en tempo. Als je die nu aanschaft, kun je direct beginnen. Je gaat jouw plek in jouw familiesysteem in kaart brengen met behulp van een genogram, je krijgt verdiepende vragen, uitleg over de werking van systemen, een geleide familieopstelling en nog veel meer.

Beluister de hele aflevering om meer te horen over het de basisprincipes van het familiesysteem en het belang van het innemen van jouw plek.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts