Soms zijn de meest ingrijpende gebeurtenissen in een familie de dingen die nooit zijn gebeurd. Een miskraam, abortus of stilgeboorte kan onzichtbaar lijken, maar heeft een diepe impact op een familiesysteem. Vaak zonder dat je het doorhebt, spelen niet geboren kinderen een rol in jouw leven, relaties en zelfs in je leiderschap.
Hoe werkt dit systemisch? En wat kun je doen als je merkt dat dit jou beïnvloedt? In deze blog ontdek je wat de rol is van niet geboren kinderen in een familiesysteem, welke onbewuste patronen hieruit ontstaan en wat je kunt doen om balans terug te brengen.
Liever luisteren?
Wat is de rol van niet geboren kinderen in een familiesysteem?
In familieopstellingen werken we met het principe dat iedereen in een familiesysteem een plek heeft – óók de mensen die er niet meer zijn of er nooit gekomen zijn. Wanneer een miskraam of abortus niet wordt erkend, wordt deze persoon onbewust uitgesloten uit het systeem.
Dit leidt tot verborgen systemische patronen, die zich op verschillende manieren kunnen uiten:
- Een diep gevoel van onverklaarbare zwaarte.
- Overmatige verantwoordelijkheid voelen voor anderen.
- Een gemis ervaren zonder dat je precies weet waar het vandaan komt.
- Bindingsangst of het gevoel ‘niet helemaal aanwezig’ te zijn in relaties.
Soms voelt een jongere broer of zus zich onbewust schuldig om het feit dat hij/zij er wel is en de ander niet. Dit kan zich uiten in een patroon waarin het niet lukt om voluit te leven, geluk te voelen of te genieten.
Hoe een miskraam of abortus doorwerkt in het familiesysteem
Stel je voor: een vrouw groeit op als oudste kind in haar gezin. Maar vóór haar werd er een kindje verloren. Haar ouders spraken hier nooit over, uit onmacht, verdriet of omdat ze dachten dat het beter was het verleden te laten rusten.
Toch blijft dit verlies in de onderstroom voelbaar. Zij neemt – zonder het te beseffen – de rol van ‘de eerste’, de oudste, in terwijl zij eigenlijk het tweede kind is. Dit kan leiden tot gevoelens van verwarring, een diepgeworteld verantwoordelijkheidsgevoel of moeite met ontspannen.
Zo’n dynamiek kan zich ook uiten in relaties:
- Bang zijn om anderen teleur te stellen.
- Altijd de sterke willen zijn.
- Zich schuldig voelen als het goed gaat.
De verborgen boodschap in het systeem is: ‘Ik kan niet voluit leven, want dan word ik ontrouw aan degene die er niet mocht zijn (en lijkt het dus net alsof hij of zij er niet toe doet).’
Onbewuste patronen: Draag jij de last van een niet geboren kind?
Veel mensen ervaren de invloed van niet geboren kinderen zonder zich daar bewust van te zijn. Herken je één van deze patronen?
✅ Je voelt je vaak ‘te veel’ of neemt onbewust de rol van een ander over.
✅ Je hebt moeite met langdurige, diepe verbindingen.
✅ Je voelt een zwaarte of leegte die je niet goed kunt plaatsen.
✅ Je hebt een sterke drang om anderen te helpen en te ‘redden’.
Het erkennen van deze dynamiek kan een enorme opluchting geven. Zodra een niet geboren kind een plek krijgt in het systeem, ontstaat er rust en balans.
Wat kun je doen om los te komen van deze dynamiek?
1. Erkenning geven aan het niet geboren kind
Dit betekent niet dat je in verdriet moet blijven hangen, maar simpelweg erkennen dat dit kindje er was – hoe kort ook. Je kunt dit op verschillende manieren doen:
- Het kindje benoemen als ‘de eerste’ of ‘de tweede’, afhankelijk van de volgorde in het gezin.
- In gedachten of hardop zeggen: ‘Ik zie jou, jij hoort erbij.’
- Een klein ritueel doen, zoals een tijd lang iedere dag een kaars aansteken of een brief schrijven.
2. Je eigen plek innemen
Als je onbewust een rol hebt overgenomen die niet van jou is, worden jij en het hele systeem sterker wanneer jij jouw échte plek terugvindt. Een familieopstelling helpt om te voelen wat jouw positie is en waar jij los mag laten.
3. Voelen in plaats van begrijpen
Veel mensen willen deze dynamieken ‘snappen’, maar systemisch werk gaat vooral over voelen. Sta jezelf toe om stil te staan bij wat deze inzichten met je doen.
Familieopstellingen en het erkennen van niet geboren kinderen
Familieopstellingen bieden een krachtige methode om verborgen dynamieken zichtbaar te maken. In een opstelling wordt vaak direct voelbaar welke plek het niet geboren kind in het systeem heeft en hoe dat invloed heeft op jou.
Het kan enorm bevrijdend zijn om te ervaren dat jij je eigen leven voluit mag leven, zonder schuldgevoel of last. Door systemisch te kijken naar jouw familie van herkomst ontstaat er ruimte om te ademen, los te laten en voluit te leven.
Wil jij onderzoeken welke verborgen patronen er in jouw systeem spelen? Plan dan een familieopstelling.
✨ Neem contact op en ontdek hoe jij jouw plek volledig kunt innemen ✨
Vind je eigen plek: Jij mag volledig leven
Het zien van deze dynamieken is geen eindpunt, maar een begin van heling. Niet geboren kinderen hebben een plek, en als die plek wordt erkend, ontstaat er rust in het systeem.
Je mag het leven nemen zoals het komt. Je mag gelukkig zijn. Je mag je vrij voelen.
Wil jij hiermee aan de slag? Plan jezelf gerust in voor een 30-minuten call zodat we kunnen voelen wat de juiste stap is.
💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid ondernemers en leiders om de dynamieken achter hun succes en uitdagingen te doorgronden, zodat ze bewust en in balans kunnen leiden. Lees meer over mij.
Beluister de korte podcastaflevering
Spreekt dit onderwerp je aan, dan kan ik deze podcastafleveringen aanbevelen:
De invloed van onveilige hechting, abortus en miskraam op relaties