Systemisch coachen

De basis van de gewenste verandering

Zou jij graag iets willen veranderen in jouw gedrag en weet je dondersgoed hóe je dat moet doen? Maar heb jij een stemmetje hebt in je hoofd dat zoiets zegt als: ‘Je bent niet goed genoeg’ of ‘Dat gaat je toch niet lukken’, waardoor je blijft hangen in de patronen die je zo goed kent en er niets verandert?

Met het gevolg dat jij:

 • Iedere keer weer te veel hooi op je vork neemt?
 • Soms sterker overkomt dan je je van binnen voelt?
 • Alles onder controle probeert te houden terwijl je juist zo graag wilt loslaten?

Waardoor je kans groot is dat jij een hoofd vol gedachten hebt dat niet tot rust komt, slecht slaapt en pijn in je nek, rug en schouders hebt. Hoe zou het zijn als je:

 • Wél je naar je lijf zou luisteren en jouw grenzen aangeeft?
 • Op tijd aan de bel trekt en om hulp vraagt?
 • Durft te denken ‘het is goed’?

Waardoor je weer rust ervaart en het gevoel dat jíj bepaalt. 

Dat ligt binnen handbereik.

Als systemisch coach help ik jou om naar de onderliggende dynamiek te kijken die maakt dat jij je gedraagt zoals je doet. We zoomen in op jouw vraag en kijken vervolgens naar het grotere geheel om te onderzoeken waar jouw gedrag een goede oplossing voor is (geweest). De werkelijkheid onder ogen zien, geeft kracht en vormt de basis van de gewenste verandering.

Systemisch coach Fiona Cook

Ik werk sinds 2010 als systemisch coach. Ik ben voornamelijk opgeleid bij De school voor Psychodynamica en het Bert Hellinger Instituut Nederland naast de vele workshops die ik in binnen- en buitenland heb gevolgd om mijn kennis te verrijken. Een systemische kijk op mensen en organisaties vormt de basis van mijn coaching aangevuld met mijn kennis van het Enneagram, Deep Democracy en de klassieke modellen die in coaching en trainingen worden gebruikt.

Voordat ik in 2004 als coach begon, heb ik twaalf jaar bij Randstad gewerkt; van intercedent tot key-accountmanager. Het motto ‘zeg wat je doet en doe wat je zegt’, neem ik mee in mijn rol als begeleider van persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Net als het commerciële, resultaatgerichte denken dat zo kenmerkend is voor een corporate organisatie.

Jij vertelt waar je tegenaan loopt en wat je wilt bereiken. Ik stel verdiepende vragen en leg de vinger op de zere plek. Ik neem jou mee in processen die jou helpen om inzichten te krijgen en patronen te doorbreken. Samen werken we heel gericht naar het gewenste eindresultaat.

Wat is systemisch coachen

We zijn allemaal lid van verschillende systemen: netwerken van mensen en andere elementen die ons verbinden en krachtenvelden vormen die ons bewust en onbewust beïnvloeden; zowel in families als organisaties, vriendengroepen of clubs. Of je het nu leuk vindt of niet, je gedrag is beïnvloed door de manier waarop je vroeger in jouw familiesysteem bent opgegroeid. Patronen herhalen zich, van generatie op generatie en van het ene naar het andere systeem.

Wat op de ene plek heel effectief kan zijn, kan je op een andere plek juist tegenwerken. Als je bijvoorbeeld als kind voor je ouders moest zorgen, kan dat ertoe leiden dat je ook op latere leeftijd en in andere systemen (op het werk, de vereniging, …) gemakkelijk de verantwoordelijkheid naar je toetrekt. Als dat bij jouw functie hoort, is dat waarschijnlijk een gewenste eigenschap, maar als jij dat ook doet terwijl het niet jouw taak is, neem je een last op je schouders die niet van jou is. Dat kan leiden tot onbegrip of ergernis van anderen, maar ook tot gebrek aan energie of pijn in je lijf.

Vanuit mijn expertise als systemisch coach help ik jou

 • Om jouw vraagstuk te ontrafelen
  inzicht te krijgen in de onderliggende dynamiek
 • Te begrijpen waar jouw ongewenste gedrag ooit een goede reden voor was
 • Ik doe interventies (zoals familieopstellingen) die het mogelijk maken om herhalende patronen te doorbreken.

Je doen en denken verandert waardoor je andere resultaten boekt.

Verbinden met je gevoel

De meeste mensen die bij me komen, hebben hun gevoel (grotendeels) uitgeschakeld. Daar was ooit een goede reden voor, maar als je niet goed weet hoe je naar je gevoel moet luisteren, weet je ook niet wat je lijf je probeert te vertellen. Dat is zonde, want jouw ‘onderbuikgevoel’ is er niet voor niets. Ik bied een veilige omgeving waar gevoelens niet langer hoeven te worden weggedrukt. Je gaat voelen hoe het is om te handelen vanuit een plek waar jij je krachtig voelt, zodat je die ervaring kunt meenemen naar de praktijk. Dat maakt het makkelijker om de gewenste verandering toe te passen in de praktijk. Gedurende het traject zet je steeds stappen in jouw persoonlijke ontwikkeling die zorgen dat jij je steeds zekerder voelt bij wat je doet.

Wat levert systemisch coachen jou op?

 • Het vermogen om onderscheid te maken tussen wat bij jou hoort en wat bij een ander, en dat wat bij een ander hoort, daar te laten
 • Je gaat je volle potentieel beter benutten
 • Meer rust in je hoofd en energie in je lijf
 • Zelfvertrouwen en stevigheid
 • Meer plezier op alle vlakken van je leven
Wil jij vanuit jouw vraag uitzoomen naar het grotere geheel om antwoord te krijgen op de vraag achter jouw vraag zodat jij je vrijer voelt?

Online cursus 'Ontdek je plek'

In deze cursus krijg je:

 • 5 modules met video’s en geschreven teksten.
 • Uitleg over de werking van familiesystemen.
 • Meditaties en opdrachten.
 • Een ingesproken geleide familieopstelling.
 • Tips voor verdere verdieping.