Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inspiratie

Boekeninspiratie

13 januari 2022

Wat als je trauma niet groot genoeg is? Omdat ‘anderen’ veel ergere dingen hebben meegemaakt of omdat er over jouw nare gebeurtenissen van vroeger geen boeken zijn geschreven of films gemaakt? Wat als jouw thema niet aan de orde komt in praatprogramma’s? Terwijl je toch ergens voelt dat het je hele leven heeft beïnvloed.

Ben je dan een zeurpiet? Een nutcase?

De effecten van oud zeer

Maar ondertussen is de kans groot dat dat onopgeruimde stukje zich op verschillende manieren uit. Je lijf piept en kraakt misschien. Of doe je steeds je stinkende best om het goed te doen in de ogen van anderen? Of ben jij diegene die zo gemakkelijk de verantwoordelijkheid naar zich toetrekt? Los jij het wel even op als een ander het niet doet? Met het gevolg dat je eigenlijk altijd ‘aan’ staat, klaar om direct in actie te komen?

Je bent niet alleen.

Ontrafeld

Vier jaar geleden besloot ik om wél in de pijnlijke gebeurtenissen van vroeger te duiken. Omdat het niet gaat over de gebeurtenissen zelf, maar om de impact die ze op mij hebben gehad. Het leverde me zóveel op dat ik dacht: hier moet ik een boek over schrijven. Zo kwam ‘Ontrafeld‘. En nu krijg ik steeds uit onbekende en volstrekt onverwachte hoek berichten van mensen die me bedanken dat ik het lef had om dit boek te schrijven. Ze zeggen dat het troost biedt en inzichten, omdat ik niet alleen mijn eigen verhaal heb gedeeld, maar ook een theoretische toelichting heb gegeven: waarom gebeuren dingen zoals ze gebeuren? Lezers voelen zich aangemoedigd om in eigen losse eindjes uit het verleden te duiken.

En daar heb ik het voor gedaan. Om anderen te inspireren. Mijn bijdrage aan een wereld waarin mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ongemak, zodat ze er sterker uitkomen en het leven weer een stukje lichter wordt.

Boekeninspiratie

Ik heb me laten inspireren door een heleboel boeken die ik heb genoemd in ‘Mijn pareltjes’. Maar in deze Bookspace bespreek ik er twee die me vooral een fikse zet hebben gegeven, met dank aan Els van Steijn en Bessel van der Kolk.

Annelies Meijers en Sander Galjaard, wat tof dat jullie boeken op deze manier onder de aandacht brengen. Boeken verdienen het om gelezen te worden.

Meer inspiratie