Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Balans tussen feminiene en masculiene kwaliteiten

10 juni 2024

Op mijn theezakje stond laatst: “The unknown is where all outcomes are possible. Enter it with grace”. Het inspireerde me om dit thema in deze podcastaflevering te koppelen aan feminiene en masculiene kwaliteiten. Kun jij zowel jouw mannelijke- als jouw vrouwelijke energie volledig omarmen, zodat je je volledig kunt verbinden met je verlangen?

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

Feminiene en masculiene kwaliteiten

In een eerdere podcastaflevering heb ik het al eens gehad over archetypisch feminiene en masculiene kwaliteiten. Dit (op het eerste oog stigmatiserende) onderscheid betekent echter niet dat mannen enkel masculiene eigenschappen hebben – en vrouwen feminiene eigenschappen. Integendeel; iedereen heeft zowel feminiene als masculiene kwaliteiten en energieën. Het is de kunst om die polariteiten te herkennen, zodat je ze optimaal in kunt zetten. Waar ligt voor jou de ultieme balans?

Vrouwen met masculiene eigenschappen

Onder archetypisch masculiene eigenschappen vallen onder andere:

  • Steeds maar door willen gaan
  • Duidelijk doel voor ogen hebben
  • Afrekenen op resultaat
  • Balen als iets niet lukt

Het zijn eigenschappen die ik vaak tegenkom bij de (veelal vrouwelijke) leiders die ik coach. Opvallend genoeg ontbreekt bij hen vaak de verbinding met hun feminiene kwaliteiten, waar we in de sessies naar op zoek gaan. Een vaak terugkerend geluid is daarbij: ‘Ik ga altijd maar door en rol van de ene in de andere baan, maar wat wil ik nu écht?’. Het antwoord op die vraag vind je alleen als je je verbindt met wie jij in wezen bent. Los van de conditioneringen en patronen die er van huis uit ingesleten zijn.

Voor die ontdekkingstocht naar een diepere laag heb je juist je feminiene kwaliteiten nodig, zodat je jezelf volledig kunt doorvoelen en op zoek kunt gaan naar de emotie onder een emotie. Met die vrouwelijke zachtheid, zonder een verwijt of oordeel. Alles mag er zijn. Dat is weliswaar ingewikkeld, maar pas als jij zonder oordeel naar jezelf kunt kijken, kun je dat ook naar anderen. En dat is veel waard, want mensen zullen voelen dat jij zonder oordeel met hen bent.

Diepe verbinding vereist feminiene kwaliteiten

Mannelijke leiders hebben die feminiene kwaliteiten net zo hard nodig. Ik zeg in mijn podcast geregeld dat ik mij richt op vrouwelijke leiders, maar in werkelijkheid richt ik mij op… leiders. Leiders die vanuit een innerlijke balans met de turbulente buitenwereld om willen gaan. Zij die de neiging hebben om maar door te blijven gaan en daarbij vergeten ruimte vrij te laten voor het zachte. Dus, mannen: voel je welkom.

Als jij voelt dat er op een diepere laag nog iets onbekends is waar je graag bij wilt komen, begeleid ik je maar al te graag in die reis. Een reis die zich tot op de dag van vandaag ook in mij afspeelt. Ik ben er inmiddels achter dat ik mij vaker met mijn zachte vrouwelijkheid mag verbinden, zéker als ik niet lekker in mijn vel zit en de neiging heb om door te schieten naar mijn masculiene eigenschappen.

Op zoek naar balans

Met mijn systemische bril op ga ik graag samen met jou op zoek naar jouw innerlijke balans. Je hoeft geen concreet vraagstuk te hebben om bij me langs te komen; ik ga jou laten voelen wat hetgeen is wat nu nog zo ongrijpbaar voelt. Wellicht ben je al eens bij een psycholoog of een coach geweest, maar voel je dat je niet die onderliggende laag hebt geraakt. Ben je jouw psycholoog te ‘slim’ af geweest, door hem of haar om de tuin te leiden? 😉

Ik confronteer je graag. En dat doe ik niet alleen door je prikkelende vragen te stellen. Dat doe ik door jou wellicht wat buiten je comfort zone te laten stappen en je echt te laten verbinden met je gevoel. Heb jij het lef om ‘het bekende’ volledig los te laten en die diepere laag in te duiken?

Jouw patronen ontrafelen

Leider, klinkt dit als iets voor jou? Laten we jouw lagen afpellen om eens echt de diepte in te gaan. Als je benieuwd bent naar mijn coachingtraject, kun je daar op deze pagina meer over lezen. Of plan gerust een vrijblijvende afspraak met me in; dan vertel ik wat ik voor je kan betekenen.

Op Instagram, via de mail, of in een appje kun je me laten weten wat je van deze aflevering vond. Altijd fijn om van je te horen!

Heb je de aflevering over feminiene en masculiene kwaliteiten nog niet beluisterd? Dat kan hier.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts