Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jouw (diverse) achtergrond omarmen

26 december 2023

Ik heb het er in mijn podcasts al vaker over gehad: het belang van het omarmen van alles en iedereen in jouw achtergrond: ‘ja’ zeggen tegen jouw familiesysteem. Inclusief een verschil in nationaliteiten, landen, geloofsovertuigingen of culturen die jouw achtergrond – en het omarmen van die achtergrond –  wat complexer maakt.

In de podcastaflevering Een systemische blik op vaderland en moedertaal geef ik je eerst een inkijkje in mijn vooral-Engelse achtergrond, hoe dat voor best wat struggles heeft gezorgd, en hoe ik heb geleerd om mijn achtergrond te omarmen. Tot slot deel ik over het insluiten van jouw volledige familiesysteem vanuit een systemisch perspectief.

Veel luisterplezier!

Liever lezen?

Mijn Engelse achtergrond omarmen

Als je geregeld naar mijn podcasts luistert, heb je vast gemerkt dat ik ook Engelse woorden gebruik. Soms komt er het zo in me op en als ik probeer het juiste Nederlandse woord te zoeken, boet ik in aan spontaniteit. Ik heb namelijk een Engelse achtergrond en ik ben deels Engelstalig opgevoed. Ik ben zelfs geboren met een Engels paspoort, maar ik heb inmiddels al jaren een Nederlandse, waar ik heel gelukkig mee ben.

Aan mijn vaders kant heb ik een Ierse grootmoeder en een Engelse grootvader, die ik helaas beide nooit gekend heb. Mijn vader is in Engeland opgegroeid en op zijn 21e naar Nederland gekomen, waar hij de rest van zijn leven heeft gewoond.

Aan mijn moeders kant heb ik een Frans-Spaans-Engelse grootmoeder, geboren en getogen in Londen, en een Nederlandse grootvader. Mijn grootmoeder is op haar 23e vanuit Engeland naar Nederland gekomen, maar zij bleef echt Brits in haar hele doen en laten. Mijn Nederlandse grootvader heb ik net als mijn grootouders van mijn vaders kant nooit gekend, omdat hij op jonge leeftijd al is overleden.

Ik heb het meeste contact gehad met mijn moeders kant van de familie, omdat ik met hen in Nederland ben opgegroeid. Mijn vader had een broer en een halfzus in het buitenland wonen, dus hen zag ik zelden.

Nederlands en/of Engels

Mijn ouders spraken Engels met elkaar en waren lid van de Engelse kerk. Mijn vader was veel in het buitenland voor zijn werk. Toen ik geboren was, adviseerden de lagere scholen om mij enkel Nederlandstalig op te voeden omdat het anders verwarrend zou zijn.

Dat vind ik best jammer, want ik voel me niet een native English speaker. Begrijp me niet verkeerd; mijn Engels is goed, maar het is niet de taal waar ik van jongs af aan mee ben opgegroeid. Ik heb op Nederlandse scholen gezeten tot de tweede klas van de middelbare school, toen ik naar een Engelstalige school in het buitenland ging.

Toen ik na het afronden van de middelbare school weer in het Nederlands ging studeren, voelde het alsof ik mijn eigen taal opnieuw moest leren. Gek, denk je misschien als je mij hoort, want ik klinkt hartstikke Nederlands.

Een systemisch perspectief

Ik werk als systemisch coach en bekijk tijdens mijn coachingsessies vraagstukken vanuit een systemisch perspectief. Wat ik veel zie, is dat mensen hun culturele achtergrond niet helemaal kunnen of willen insluiten. Systemen staan het echter niet toe dat iets of iemand wordt buitengesloten. Je bent 50% je vader en 50% je moeder. Als je hun land van herkomst afwijst, wijs je daarmee eigenlijk je ouders af. Hoe meer je hen juist allebei insluit, hoe meer jij je ‘heel’ voelt.

Vragen om op te reflecteren

Waar kom jij vandaan? Is er ruimte voor jouw hele achtergrond? Inclusief verschillende landen, geloofsovertuigingen, nationaliteiten of culturen? Ook als je ouders allebei volledig Nederlands zijn kunnen er cultuurverschillen zijn. Kan je alles – the good and the bad – insluiten?

Diezelfde vraag geldt voor jouw partner en diens ouders. Zoals ik ooit leerde in mijn systemische opleiding: de eerste orde van liefde is het houden van je partner. De tweede orde is dat je houdt van zijn systeem (dus zijn broers en zussen, zijn ouders en diens ouders, tot wel zeven generaties terug). De derde orde is alles wat hij meebrengt; denk aan culturele verschillen of ziektes. Kun je tegen dat alles ‘ja’ zeggen?

Als je samen met je partner kinderen krijgt, geef je namelijk niet alleen jouw familiesysteem, maar ook dat van je partner door aan jullie kind(eren).

Jouw achtergrond omarmen

Als jij jouw volledige (diverse) achtergrond niet omarmt, gaat dat jou vroeg of laat in de weg zitten. Van klanten hoor ik regelmatig dat ze zich verloren voelen of het gevoel hebben dat ze er niet helemaal mogen zijn, er niet helemaal bij horen. Met mijn ervaring vraag ik op een systemische manier door, waardoor ik snel de vinger op de onderliggende dynamiek kan leggen.

Je maakt onder mijn begeleiding een ‘genogram’, een organigram van jouw familie. Voorbeelden van vragen die ik je vervolgens stel, zijn: Wie of wat werd er buitengesloten? Waar werd niet over gepraat? Op het moment dat we het daarover hebben, gebeurt er van alles in jouw lichaam. Je lichaam reageert al, terwijl je hoofd nog met een error achterblijft. Dán hebben we iets te pakken.

Met behulp van bijvoorbeeld houten blokken of poppetjes gaan we die persoon, dat land, of wat de zere plek ook moge zijn, in beeld brengen. Je gaat je ermee verbinden. Ik laat je er dingen tegen zeggen. Dat klinkt misschien gek, maar door de dynamiek te versterken, ga je hem pas echt voelen en erkennen. Dat is eerst nodig om er daarna op een andere manier naar te kunnen kijken. ‘Ik wilde je eerst niet zien, maar ik zie nu dat je erbij hoort.’

En dat is een belangrijke stap. Het helpt jou om je plek beter in te nemen. Om het gevoel te krijgen dat je er mag zijn.

Op het moment dat ik nu Engelse woorden gebruik, bewust of onbewust, doe ik dat uit liefde naar en omarming van mijn familiesysteem. Het is nu eenmaal onderdeel van mij. En het voelt fijn dat dat er nu – na mijn persoonlijke ontrafeling – helemaal mag zijn.

Jouw patronen ontrafelen

In mijn boek deel ik mijn ontrafelingsproces, dat ik weer als ervaring meeneem in mijn coaching. Als je nieuwsgierig bent naar jouw patronen, jezelf en jouw familiesysteem beter wilt begrijpen en daarmee aan de slag wilt gaan, kan ik dat niet alleen vanuit mijn eigen ervaring van harte aanbevelen, maar help ik je daar ook graag bij.

In de online cursus die ik aanbied (nu, tot 15 januari 2024 voor maar €75 excl. btw), ga jij op je eigen tempo de diepte in. In vijf modules neem ik je mee op reis en vallen de puzzelstukjes langzaam op hun plek. Je gaan stappen zetten om jouw achtergrond te omarmen. The good and the bad.

Stuur me een mail of een bericht op Instagram als je daar vragen over hebt, of als je deze podcastaflevering beluisterd hebt en je ervaringen of bevindingen wilt delen. Altijd fijn om van je te horen!

Heb je de aflevering over het omarmen van je volledige achtergrond nog niet beluisterd? Dat kan hier.

💫 Ik ben Fiona Cook. Ik werk al 20 jaar als coach, waarvan bijna 15 jaar als systemisch coach met (familie)opstellingen. Ik begeleid vrouwelijke leiders die de balans kwijt zijn doordat ze te veel ballen in de lucht houden. Ik help je om herhalende pijnlijke patronen te ontrafelen en doorbreken zodat je rust ervaart, de regie over jouw leven terugpakt, meer geniet en je weer verbindt met jouw gevoel. Lees meer over mij.

Meer podcasts

Fiona Cook - foto bij een post over de podcastaflevering over de werking van energie

De onbewuste werking van energie

Als jij denkt dat er iets op je pad komt om je uit het lood te slaan, is dat wat er gebeurt. Onbewust gaat daar namelijk energie naartoe. Deze aflevering gaat daarover.

Lees verder »